28 вересня — Микита Гусятник, Ріпоріз: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна смітити грошима — до труднощів у фінансовому плані.

28 вересня (15 вересня за старим стилем) православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Микити Готського (гот за походженням), інформує Ukr.Media.

Історія свята

Він народився і жив на берегах Дунаю, прийняв хрещення від єпископа Феофіла. Спільно з готським єпископом Вульфілою поширював християнство серед одноплемінників. Воював у військах вождя Фрітігерна проти язичника Атанаріха. У 372 році Микита був спалений живцем. Незабаром його мощі стали здійснювати чудеса і нести зцілення.

Звичаї та традиції

У народі святий Микита (Осінній) — покровитель гусей і всієї домашньої птиці. З настанням осіннього Микити починається робота в обійсті.

Прибирають Ріпу

Від цього походить інша назва свята — Ріпоріз. Ріпу на зиму висаджують в кінці червня. До Микити-Гусятника вона достигає. Якщо викопати її пізніше, вона може прихопитися заморозками і стане м'якою, гіркуватою і водянистою.

До столу на вечерю заведено подавати запеченого гусака з ріпою. При цьому гусак подається завжди без голови, щоб не розгнівати будинкового, який рахує птицю по головах.

Обряди в день Микити Гусятника

Крім того, святий Микита вважається захисником дітей від бід, нещасть і хвороб. У цей день і не тільки, з турботою про дітей слід вимовляти коротку, але сильну молитву:

"Святий Микита, моли Господа, про те, щоб захистив його (її) від видимих і невидимих ворогів, від всяких бід і нещасть".

Народні прикмети

У свято Микити Гусятника звертали увагу на поведінку гусей. Є серед народних прикмет і жартівливі.

  • Якщо гусак ніс під крило ховає — бути ранній і холодній зимі.
  • Гусь піднімає лапу — до холодів. На одній нозі стоїть — до міцного морозу. Якщо ховає під крило ніс — до ранньої зими, а у воді полощеться — до сильного потепління.
  • Якщо перелітні гуси часто сідають на землю, а шпаки ще не поспішають з відльотом — до сухої і теплої осені.
  • Якщо на Микиту зовсім немає вітру — все посаджене в землю добре зійде.

Источник