В «Енергоатомі» спростували інформацію про пожежу на другому енергоблоці ЗАЕС — Події

В "Енергоатомі" спростували інформацію про пожежу на другому енергоблоці ЗАЕС - Події

Фото: t.me/energoatom_ua

У компанії «Енергоатом» спростували інформацію про позаштатну ситуацію на Запорізькій атомній станції, яку раніше поширили низка ЗМІ та пабліків. Вони повідомляли, зокрема, про спалах другого енергоблоку, але ця інформація виявилася фейком. Про це повідомляє прес-служба компанії.

— У Telegram каналах поширюється недостовірна інформація щодо пожежі на іншому енергоблоці ЗАЕС. Офіційно інформуємо, що це не відповідає дійсності. На 15:40 29 вересня 2022 року на енергоблоках Запорізької АЕС не зафіксовано пожеж та загоряння. Ми припускаємо, що зазначена недостовірна інформація з’явилася внаслідок наступної події. Периметр навколо ЗАЕС – замінований російськими військовими, що перебувають на станції. Вже було шість випадків, коли ці міні вибухали через диких кабанів, собак, лисиць. Сьогодні на периметрі стався черговий вибух – на лінії подачі напруги на азотно-кисневу станцію від енергоблоку №6. Внаслідок вибуху лінію пошкодило, через стрибок напруги сталося коротке замикання одного із трансформаторів напруги на енергоблоці №6 із незначним задимленням, — розповіли в компанії.

У компанії також підтвердили, що до станції справді їхали пожежні машини. Рятувальників викликали з міркувань безпеки.

— Нині найбільшу небезпеку становить замінований росіянами периметр станції та під’їзди до неї. Гарантувати повну безпеку ЗАЕС та навколо можна лише одним способом – створенням зони безпеки, деокупацією станції та поверненням її під контроль держави України, — запевнили у компанії.

Раніше низка ЗМІ та пабліків написала про спалах на другому енергоблоці. Крім того, місцеві жителі у соцмережах повідомляли, що у напрямку ЗАЕС поїхало багато пожежних машин та швидка.

Джерело