Експорт агропродукції: які фактори впливають на формування ринкової ціни в Україні

За два місяці роботи «зернових коридорів» через морські порти Україні вдалося вивезти понад 5 млн тонн збіжжя. Часткове розблокування портів дає змогу отримати аграріям виторг, відповідно – забезпечити посівні роботи та всі інші процеси агровиробництва. Плюс завдяки коридорам Україна вивозить те зерно, яке практично стояло – з півдня та сходу України.

Проте, як розповідає народний депутат України від політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» член Аграрного комітету ВРУ Сергій Лабазюк, формування ціни на внутрішньому ринку країни відрізняється від світової тенденції. Через здорожчання логістики та збільшення ризиків в умовах війни, трейдери та перевізники почали спекулювати цінами на свої послуги.

«На світових ринках ціна велика. Проте на території України маємо додаткові витрати на логістику: втричі піднялася ціна відвантаження та перевалки в порту, збільшилась і вартість Ж/Д перевезень. До всього, на формування внутрішньої ціни зараз впливають перевага пропозиції над попитом та спекуляції трейдерів. До війни вони заробляли 3-5 доларів, зараз через збільшення ризиків – 40-50 доларів за тонну. До прикладу, аграрій сьогодні вирощує кукурудзу собівартістю в 7 тис. грн. З причини здорожчання логістичних витрат він змушений продавати продукцію за 5 тис. грн», – заявив Лабазюк.

Такі відчутні збитки просто не дадуть аграріям змоги засіятися на наступний рік, як результат, пояснює парламентар, Україна втрачатиме врожай, світові позиції та валютну виручку. Втрата світових агроринків сьогодні – це втрата експортних можливостей України на 5-10 років.

Тому, за словами парламентаря, сьогодні перед вітчизняним агросектором стоїть дві основні задачі: прискорити вивезення та отримати справедливої, ринкової ціни на агропродукцію: «Так, ми маємо позитивну динаміку роботи «зернових коридорів». Проте сьогодні важливо вирішити питання з цінами. Тому в такій ситуації держава має врегулювати ціноутворення трейдерів та перевізників, аби не допустити зменшення об’єму на наступний рік».

За два місяці роботи «зернових коридорів» через морські порти Україні вдалося вивезти більше 5 млн тон збіжжя. Часткове розблокування портів дає змогу отримати аграріям виручку, відповідно – забезпечити посівні роботи та всі інші процеси агровиробництва. Плюс завдяки коридорам Україна вивозить те зерно, яке практично стояло – з півдня та сходу України.

 

Джерело