У селі на Харківщині знайшли вчительку-колаборантку

Скрін: Сергій Болвінов Жінці вручили підозру.

Жінка обійняла посаду «виконуючої обов’язки директора школи».

Слідчі вручили підозру 53-річній вчительці англійської мови із села Бабенкове Ізюмського району на Харківщині, яка співпрацювала з російськими загарбниками під час окупації. Про це повідомив начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

«Після деокупації населених пунктів слідчі знаходять не тільки докази та свідків, а й колаборантів. Одна з них — Олена, вчителька англійської мови в селі Бабенкове», — написав Болвінов у своєму Facebook.

Під час окупації жінка стала «виконуючою обов’язки директора школи», організувала видачу школярам російських підручників та отримувала зарплатню в російських рублях. У серпні організувала для двох працівників школи — Наталії Віталіївни та Вікторії Юріївни —  проходження курсів підвищення кваліфікації на базі Курського інституту (Росія).

«Для отримання грошової винагороди за роботу, якщо можна так сказати, оплати, так як припинено було виплату продуктових наборів, які весь час отримували, між мною та міським відділом освіти в особі Бабаєвської Юлії Валеріївни було укладено трудовий договір. Займала посаду виконуючого обов’язки директора Бабенківської загальноосвітньої школи», — сказала вчителька.

Жінка каже, що російські підручники їй дали у так званому «відділі освіти» для дітей молодших класів для того, щоб «почитати». Начебто це була лише художня література. Однак слідчі повідомляють, що знайшли у школі також російські підручники з історії та російської мови.

«Освітній процес здійснювався. Я не могла це проконтролювати, але вчителям було передано літературу. Мною, а я отримала у відділі освіти, коли приїздила за продуктовими наборами, щоб їх отримати. Я звернулася з проханням — у дітей закінчилися кулькові ручки та зошити. На що вони мені сказали, що отримали підручники. «Будь ласка, подивіться, ось, для молодших класів візьміть, хай діти читають». Це було передано мною двом учителькам молодших класів, і вони здійснювали читання з дітьми. Це була тільки художня література», — розповіла «в. о. директора школи».

Жінці вручили підозру за ч. 3 ст. 111-1 (здійснення громадянином України пропаганди у закладах освіти з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до двох років виправних робіт або до шести місяців арешту, або до трьох років позбавлення волі.

Фото: Сергій БолвіновФото: Сергій Болвінов

Як писав KHARKIV Today, так званому директору «Ізюмського комунального підприємства теплових мереж» Віталію Гусєву вручили підозру. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі.

Джерело