На Хмельниччині підприємець, який нібито давав хабар посадовцю, заявив, що діяв під тиском поліції

На Хмельниччині суд виправдав заступника директора ДП «Хмельницькстандартметрологія», якого звинувачували в отриманні 31 тисячі гривень хабара від місцевого підприємця, йдеться у вироку Хмельницького міськрайонного суду.

За інформацією поліції, у травні 2020 року заступник директора державного підприємства нібито вимагав 31 тисячу гривень від місцевого підприємця за вирішення питання щодо безперешкодного виготовлення необхідних дозвільних документів та видачу сертифікату СЕС-відповідності для виробництва антисептичних засобів. Половину зазначеної суми заступник гендиректора держпідприємства отримав раніше, а решту 16 тисяч гривень – в день затримання.

Обвинувачений у суді свою вину не визнав. За його словами підприємець мав бажання виготовляти дезінфікуючі засоби та поцікавилися у нього оформленням належних документів.

Під час особистої зустрічі з підприємцем заступник гендиректора держпідприємства пояснив, що сертифікація антисептика добровільна справа, але не обов`язкова.

Сертифікація проводиться для підтвердження якісних показників. Він повідомив, що йому необхідно зробити технічні умови, а потім звернутися до Центру за сертифікацією. Для цього також необхідно мати санітарний висновок.

Окрім того, обвинувачений підкреслив, що підприємець просив про допомогу в сприянні сертифікації продукції і передав йому кошти за посередництво з ФОП, який виготовить висновок СЕС.

Таким чином, технічні умови для сертифікату він виготовив особисто, як спеціаліст, що не суперечить його службовій діяльності, оскільки він не являється державним службовцем, за що отримав 10 000 гривень, а 5000 гривень мав передати ФОПу за висновок СЕС.

Тож за словами обвинуваченого, гроші він отримував від підприємця для розрахунку з підрядниками за виконанні роботи, а не в якості хабаря.

Підприємець, з якого нібито вимагався хабар, у суді засвідчив, що “всі ці дії за його участю, які зафільмовані і запротокольовані в матеріалах даного кримінального провадження він вимушений був робити на вимогу і під тиском співробітників поліції, які змусили його до цього під страхом позбавлення житла”.

У судовому засіданні під час допиту він заявив, що не мав наміру виготовляти будь-які антисептичні засоби, а сказати так і подати відповідну заяву до держпідприємства та спілкуватися з обвинуваченим його примусили співробітники поліції, яких він може впізнати.

Таким чином, судом встановлено, що всупереч ст. 92 КПК України, під час досудового розслідування не було встановлено, а прокурором в ході розгляду справи не наведено суду доказів, які б забезпечували надійне, повне та достовірне встановлення всіх обставин, що входять до предмету доказування щодо обвинувачення заступника директора ДП «Хмельницькстандартметрології».

Тож суд виправдав його за всіма обвинуваченнями.

Джерело