«Гусь йде на вибори»: інтернет-мем показує, як голосувати

Через образ популярного персонажа виборцям показують їх права.

Міністерство юстиції ініціювало загальнонаціональний просвітницький проект, в рамках якого були створені відеоролики "Гусь йде на вибори", які роз'яснюють права громадян під час виборів.

"Цей інструмент є надзвичайно важливим і цікавим для великої кількості українських виборців — молоді, яка сприймає зараз інформацію через соціальні мережі, інтернет. І сьогодні ми пропонуємо ряд інформаційних роликів, де основним героєм є популярний український персонаж "Гусь", який роз'яснює, як скористатися своїм правом голосу, як піти на виборчу дільницю, перевірити, чи є ти у списках виборців, яким чином проконтролювати законність волевиявлення і зафіксувати факти порушень ", — говорить міністр юстиції Павло Петренко, інформує Ukr.Media.

Відомство підготувало чотири ролика з інтернет-персонажем "Гусем", які будуть поширені напередодні виборів. Відеоінструкція охопить великий пласт інформації. Почне Гусак свою розповідь з того, як знайти себе у списках виборців.

"Ми вибрали для проекту "Гуся", так як він вже відомий, середнє охоплення одного поста з ним — від 2 млн осіб", — пояснила ілюстратор, дизайнер і автор цього персонажа Надія Кушнір.

Під час прес-конференції, 25 березня, був презентований перший відеоролик.

"Презентований перший ролик щодо права виборця перевірити себе в списках виборців і змінити місце голосування. Наступні три ролики стосуватимуться безпосередньо дня голосування: який чином прийти на вибори, проголосувати і проконтролювати момент голосування, а саме — чи є якісь порушення, яким чином звернутися до компетентних органів, якщо такі порушення зафіксовано", — зазначив Петренко.

Повідомляється, що відеоролики будуть поширюватися через соцмережі і ЗМІ, а також через територіальні управління юстиції, бюро та центри системи безоплатної правової допомоги. Окрім іншого, їх мають намір транслювати в громадському транспорті для максимального охоплення аудиторії.