У Міноборони почали аудит — перевірять фінанси за три роки

У Міністерстві оборони України розпочався комплексний аудит за 2019-2021 роки, який охопить основні структурні підрозділи Міноборони і Генерального штабу ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

“Державна аудиторська служба України 21 грудня розпочала державний фінансовий аудит виконання Міністерством оборони України низки бюджетних програм за період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2021 року з обсягом бюджетних призначень 332,4 млрд грн”,- йдеться у повідомленні.

У Міноборони наголосили, що під час аудиту будуть перевірені програми “Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання”, “Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних сил України” і “Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів Збройних сил України”.

Як зазначається, аудит буде проведено на більш ніж 50 підконтрольних установах, серед яких — квартирно-експлуатаційні органи, медичні заклади, бази зберігання озброєння і боєприпасів, навчальні заклади та інші розпорядники бюджетних коштів.

Держаудитори такожвивчать окремі підпрограми бюджетної програми “Забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни” (щодо квартирно-експлуатаційного забезпечення, медичного забезпечення, підготовки кадрів ЗСУ тощо).

Зі свого боку глава Міноборони Олексій Резніков нагадав, що під час призначення на посаду у Верховній Раді пообіцяв ініціювати аудит, щоб мати чітку картину процесів у оборонному відомстві і ЗСУ.

Резніков подякував голові Держаудитслужби Геннадію Плісу за оперативну підготовку і запуск цієї перевірки.

Окрім того, як поінформував міністр, він розглядає аудит як інструмент підвищення ефективності використання держактивів і пошуку внутрішніх резервів.

“Цього року Міноборони отримало найбільший бюджет за роки Незалежності. Але ми все одно маємо значний дефіцит ресурсів з огляду на ті виклики, які стоять перед Україною. Треба підвищувати грошове забезпечення військовим, запровадити якісно нову житлову програму, проводити інтенсивне переозброєння нашої армії та багато іншого”, — уточнив очільник МОУ.

Як зазначив Резніков, він планує розпочати діалог із суспільством і парламентом, щоб у 2023 році на потреби оборони було як мінімум виділено “чистими” кошти у розмірі 3% від ВВП, як і передбачено законодавством.

“Але зі свого боку ми так само маємо діяти відповідально і показати, що ефективно використовуємо вже надані ресурси”, — сказав він.

У міністерстві також повідомили, що орієнтовний термін проведення державного аудиту — 6 місяців, у зв'язку цим аудитом передбачено великий обсяг комплексних заходів по всій території України з залученням значного кадрового ресурсу та потенційним включенням інших перевіряючих органів.

Як повідомляв Укрінформ, 4 листопада міністр оборони Олексій Резніков під час виступу з трибуни Верховної Ради заявив про те, що його першим кроком на посаді буде проведення повного аудиту Міністерства оборони.

Источник