Ці кроки допоможуть розвинути звичку економити гроші

Як навчитися економити і культивувати звичку відкладати гроші.

Збирати і відкладати гроші — навик, який стане в нагоді як заможним, так і не дуже забезпеченим людям. Для того, щоб зібрати гідну суму, необхідно відкладати близько 15% доходів. Ця сума вважається оптимальною для того, щоб сформувати бюджет, і водночас 15% не так сильно б'ють по кишені, інформує Ukr.Media.

Проблема полягає в тому, що економити складно, а витрачати завжди приємно, адже від покупок ми отримуємо задоволення. Відкладати певну суму не так-то просто, особливо якщо раніше ви жили одним днем і не думали про те, що варто відкладати.

Сьогодні ми поговоримо про те, як навчитися економити і культивувати звичку відкладати гроші.

Починайте з конкретної суми

Популярні фінансисти, такі як Суз Орман, Кларк Ховард, Дейв Ремсі, дають однакові поради, які допоможуть накопичити гроші. Для початку ви повинні встановити суму, до якої будете прагнути, наприклад 50 000 гривень. Також подумай про те, на що витратите ці гроші. Це має бути щось таке, заради чого ви будете готові себе дисциплінувати. Коли у вас з'явиться конкретна мета, ви будете знати, до чого йти, а постановка мети — це перший і найважливіший крок. З цього і почнеться формування звички відкладати кошти. Згодом прийде ще й мотивація.

Відкладайте по трохи кожен день

Щоб сформувати звичку, ви повинні регулярно повторювати одні й ті ж дії. Почніть активно економити гроші: відкладайте по десять гривень кожен день, аби сформувати звичку збирати гроші.

Соціальні психологи Венді Вуд і Денніс Рюнгер пояснюють це явище у своєму дослідженні "Психологія звички":

"Звичка зміцнюється через асоціативні механізми винагороди, які поступово, повільно формують і створюють звичку. З кожним повторенням відбуваються невеликі зміни в когнітивних і нейронних механізмах, пов'язаних з процедурною пам'яттю. Завдяки вивченню повторних зв'язків, когнітивні асоціації між сигналами та відповідями на ці сигнали поступово зміцнюються, так що люди готові повторювати одну і ту ж дію, коли знову стикаються з контекстними сигналами".

Щоб створити звичку, вам доведеться відкладати гроші кожен день. Зате коли прийде зарплата, ви з легкістю попрощаєтеся з 15%, які стануть вашими накопиченнями.

Користуйтеся "розумними" кеш-бек сервісами

Багато хто не сприймає їх всерйоз, так як подібні сервіси повертають 1,5-5% від вартості покупки. Так, з одного боку, це копійки на тлі загальної витрати, а з іншого — вони з'являються на рівному місці, і з часом збереться пристойна сума.

Зробіть свої заощадження видимими

Перші дві поради стосуються процесу формування звички, а наступні дві — допоможуть підтримувати дане починання.

Дослідження говорять про те, що необхідно зробити звичні дії і отримання нагороди видимими і відчутними. Коли ви вчитеся водити і в певний момент з легкістю рушаєш в гірку, то навик стає заохоченням наполегливості. З накопиченнями справи йдуть точно так же: якщо ви відкладаєте гроші в скляну банку, то з часом побачите, як буде наповнюватися її вміст. Видимі ознаки прогресу мотивують і підтримують в будь-якому починанні.

Незалежно від доходу, почніть витрачати менше, ніж ви робили це раніше

Остання порада може здатися очевидною, але слідувати їй найскладніше. Основна причина, чому багато хто не може заощадити гроші, полягає в тому, що вони не контролюють свої витрати. Якщо ви хочете навчитися збирати, то доведеться витрачати менше. А як це робити — ми неодноразово розповідали.

Коли ви навчитеся контролювати витрати, то по-іншому подивитеся на свої доходи. Саме контроль має вирішальне значення в цьому питанні. Згодом ви розставите пріоритети і зрозумієте, на що варто витрачати гроші, а на чому краще заощадити. Багато наших витрат починаються на ментальному рівні, адже ми не вміємо відмовляти собі в смачній їжі або черговому поході в бар або клуб.

Источник