Депутати, коп та податковці з деокупованої Харківщини отримали підозри за державну зраду

Колаж: СБУ Посіпаки росіян допомагали розграбовувати регіон та переслідували мешканців.

Двох зрадниць взяли під варту. 

Іще шістьох зрадників та колаборантів викрили на звільнених територіях Харківської області. Під час тимчасової окупації Харківської області вони добровільно приєдналися до росіян і допомагали їм розграбовувати регіон та переслідувати мешканців. Про це повідомила Служба безпеки України. 

Під час слідчо-оперативних заходів задокументували злочинні дії двох депутатів Липецької сільської ради. Із 24 лютого обидва підтримали загарбників і погодилися з ними співпрацювати.

«За таку «лояльність» представники країни-агресора призначили своїх поплічників до лав місцевої окупаційної адміністрації. Там один з них займався організацією збору та незаконним вивезенням українського зерна з території регіону до РФ», — розповіли у спецслужбі.

За нашою інформацією, мова йдеться про депутатів Олександра Федоренка («Блок Світличної «Разом») та Олексія Подорожного («Слуга Народу»).

Наразі слідчі повідомили обом зловмисникам про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Раніше повідомляли: Скільки населених пунктів Харківської області залишаються в окупації

Крім того, у ході оперативної роботи викрили підривну діяльність колишнього начальника сектору дізнання одного з відділів поліції Чугуївського району. На початку повномасштабного вторгнення він добровільно перейшов на бік росіян, які призначили його керівником слідчого підрозділу в «отдєлє поліціі» тимчасово окупованого Вовчанська.

«Перебуваючи на «посаді», зловмисник брав активну участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів та вчиненні проти них репресій», — поінформували в СБУ.

На підставі зібраних доказів йому заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Співробітники СБУ проводять комплексні заходи щодо встановлення його місцезнаходження і притягнення до відповідальності.

Раніше повідомляли: У лісах Харківської області щодня знаходять окупантів

Також на державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, викрили колишнього керівника підрозділу і двох інспекторів Куп’янського та Ізюмського відділів головного управління Державної податкової служби у Харківській області.

«Після захоплення міст чиновниці погодились увійти до складу окупаційної адміністрації, де виконували фіскальні функції для наповнення «бюджету» окупантів. Зокрема, вони займались незаконним адмініструванням «податків і зборів» з місцевих жителів, у тому числі підприємців», — зазначили у спецслужбі.

Наразі двом зрадницям вже обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Джерело