Розслідування Швеції підтвердило, що газопроводи Nord Stream пошкоджені внаслідок вибухів

Служба державної безпеки Швеції (SÄPO) заявила, що біля газопроводів "Північний потік — 1" та "Північний потік — 2" у шведській економічній зоні сталися вибухи, які призвели до значних пошкоджень на газогонах.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі відомства.

«Розслідування місця злочину показало, що біля газопроводів Nord Stream 1 і 2 у шведській економічній зоні сталися вибухи, що призвело до значних пошкоджень газопроводів», — заявили в SÄPO.

Зазначається, що під час проведення слідчих дій на місці злочину були вилучені деякі матеріали.

«У рамках цієї роботи вилучені матеріали будуть опрацьовані та досліджені. Подальше розслідування покаже, чи можна когось підозрювати, а згодом притягнути до відповідальності за цей злочин», — додали у SÄPO.

У зв’язку з завершення огляду місця злочину, прокуратура дозволила зняти огорожу місця.

Як повідомлялося, 27 вересня з’явилися повідомлення про три точки витікання на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» – два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії та збігся в часі з презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі через територію Данії до 10 млрд кубометрів газу на рік.

В ЄС заявили, що витоки на обох газогонах є результатом навмисних дій.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії інциденти з пошкодженням газогонів "Північний потік -1" та "Північний потік — 2" вважають актами диверсії.

Фото: ЕРА

Источник