Порятунок у темряві. Чи доцільне світломаскування у Харкові та області?

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Із заходом сонця Харків поринає у пітьму.

Перша громада Харківської області поступово повертає вуличне освітлення. Інші поки що дотримуються світломаскування навіть не в комендантську годину. У Харкові водії скаржаться на те, що в темряві не видно пішоходів.

Світломаскування ще навесні скасували у більшості областей України. На прифронтовій Харківщині перше рішення щодо цього ухвалила Красноградська районна військова адміністрація. І це рішення викликало дуже суперечливу реакцію.

Перша спроба

Першою громадою на шляху повернення до звичного життя стала Сахновщина. Селище розташоване на південному заході Харківської області. Не дивлячись на те, що бойових дій на території громади не було і ворожі літаки так далеко не залітали, світломаскування сахновщани дотримувалися з початку війни, як і в інших населених пунктах Харківської області. На початку весни затемнення вулиць не призводило до великого дискомфорту: службовці працювали віддалено, магазини або не працювали взагалі, або зачинялися завидно. Комендантська година починалася з 18:00, приблизно у цей же час темніло.

Влітку комендантську годину подовжили до 22:00, але великої потреби до настання цього часу вмикати ліхтарі не було — влітку темніє пізно. До того часу усі, як правило, вже повертаються з роботи додому. Восени все змінилося. Темніє вже о шостій вечора, а після того, як в останню неділю жовтня країна перейде на зимовий час, темно буде ще раніше. Тим часом установи, крамниці та заклади в громаді працюють допізна. Люди йдуть з роботи додому в цілковитій темряві.

Ліхтарі у Сахновщині вмикатимуть поетапно. Фото: KHARKIV Today

«Ліхтарі вмикають для безпеки та комфорту людей на вулицях селища і сіл громади в осінньо-зимовий період», — вирішили в селищній раді.

Вуличне освітлення підключатимуть поступово, поки що — тільки на центральних вулицях. На подив, реакція місцевих жителів була неодозначною — не всі підтримали це рішення. Дехто із сахновщан висловив невдоволення діями місцевої влади в соціальних мережах.

«А що, вже небезпеки немає!? Якось сім місяців в темноті були, то чого вже не дочекатись кінця війни?», — прокоментувала новину на сторінці громади у Facebook місцева мешканка Оксана.

Раніше повідомляли: Ізюм чекає на світло. Перші прогнози про відновлення елетроенергії

Тим часом у сусідній Лозовій теж активно обговорюють доцільність включення електричного світла на вулиці до настання комендантської години.

«Наше місто живе і працює. Люди працюють до 19 або 20 години і мають повертатись додому у суцільній темряві. Якщо так хвилює питання світломаскування, тоді треба повертати комендантську годину з 17», — вважає жителька міста Ольга Куштим-Волошина.

Рішення про повернення освітлення та зміну комендантської години приймають районні військові адміністрації після консультацій з військовими. 

Літаки не літають, але є дрони

24 лютого світломаскування ввели на усій території країни. Тоді ворожі літаки залітали доволі далеко в тил, російська авіація кружляла і над Києвом, і над Харковом. Саме для того, аби завадити бомбардувальникам, і вимикали світло.

«Велике місто є ціллю для великих бомбардувальників. Кожного дня військові збивають одну-дві важкі повітряні цілі, це бомбардувальна авіація. Гарно освітлене місто, район — це ціль для бомбардувальної авіації ворога», — розповідала у березні про доцільність світломаскування речниця Повітряного командування «Схід» Ірина Баранова.

Тоді у Верховній Раді навіть зареєстрували законопроєкт, за яким порушників режиму світломаскування мали штрафувати, але він отримав багато зауважень від Головного науково-експертного управління і не був внесений на розгляд. Уже в квітні більшість областей повернули вуличне освітлення. Ворожі бомбардувальники, на щастя, не літають і над Харковом, але вечорами у місті досі темно. Як і в маленьких містечках, навесні рання комендантська година та темрява увечері не заважали, бо містяни і так намагалися не бути довго на відкритому просторі через постійні обстріли. Але з кінця вересня, коли ЗСУ відігнали росіян до кордонів, життя в Харкові значно пожвавилось.

Район метро «Героїв Праці» на початку весни був одним із найнебезпечніших в Харкові. Тут кілька разів після обстрілів горіли ринки, неподалік бомбардувальники скидали бомби на житлові будинки. Ще в липні 522-й, 524-й мікрорайони та Північна Салтівка були мало населені. Восени людей значно побільшало, у тому числі й тому, що запрацював метрополітен. Метро зачиняється о 20:00, люди повертаються з роботи з ліхтариками в руках і в цілковитій темряві. Це не дуже безпечно, бо поблизу згорілих ринків на тротуарах ще подекуди лежать груди битого скла. Нечисельні підлітки після настання темряви гуртуються біля двох супермаркетів, що працюють в цьому районі — один зачиняється о восьмій вечора, інший — о 20:30. Але до цього часу можна погуляти не в темних дворах, а біля освітлених вікон магазинів. 

На ранню темряву скаржаться водії. Експедитор Михайло Литвиненко часто повертається додому на Холодну гору після восьмої вечора. Каже, що світла фар не вистачає для того, аби кермувати безпечно.

9% опор були знищені ворожими обстрілами. Фото: Харківська міськрада

«Одного разу я мало не наїхав на пішохода. Чоловік ішов по неосвітленому переходу, а було вже темно, іще тоді дощ ішов, він був у чорному. Я просто знаю, що в цьому місці — пішохідний перехід, тож пригальмував трішки заздалегідь, а так би збив його. Треба щось вирішувати з освітленням», — каже водій.

Хоча авіаналіти припинилися давно, але безпека з повітря ще є — у місто цієї ночі залетіли іранські дрони. Крім того, для світломаскування може бути й інша причина. Як розповів KHARKIV Today військовослужбовець одного з підрозділів ЗСУ на умовах анонімності, у темний час доби стараються переміщувати військову техніку — без освітлення менше шансів на те, що її помітять та сфотографують російські шпигуни.

Поки що розпоряджень міської ради щодо поетапного відновлення освітлення у Харкові немає. Хоча військові говорять про те, що дозвіл від командування є, рішення — за міськрадою. Утім, причиною для відтвермінування цього рішення може бути банальна економія коштів на вуличне освітлення.

Навіть коли рішення про повернення світла на вулиці буде прийнято, не всі ліхтарі вдасться увімкнути відразу — за даними КП «Міськсвітло», 9% опор були фізично знищені обстрілами, їх доведеться встановлювати заново. Деякі дорогі ліхтарі на площі Конституції та на Сумській комунальники познімали самі, аби їх не покрали мародери. 

Джерело