Дружина загиблого на Харківщині військового просить надати її чоловіку звання Героя України

Фото: УП Президентові написали петицію.

Володимир Луценко загинув наприкінці березня.

Дружина загиблого у Харківській області військового Людмила Луценко просить Президента України Володимира Зеленського присвоїти її чоловіку звання Героя України. Відповідна петиція опублікована на сайті президента. За словами вдови, Володимир Луценко був старшим сержантом, заступником начальника зенітно-ракетної батареї 11-зенітного ракетного полку Повітряних сил Збройних сил України.

Він загинув 24 березня поблизу Ізюму в бою проти російських окупантів. Тоді окупанти вдарили ракетами по позиціях українських захисників. Володимир Луценко був одним із членів екіпажу зенітно-ракетного комплексу «Бук М-1». Ракетний удар завдали саме по його бойовій машині.

«Ця техніка відіграє важливу роль у протистоянні з ворогом. Прикриваючи своїх побратимів, Володимир знищував повітряні сили окупантів. На його рахунку більше десятка збитих ворожих літаків та безпілотників. У черговому бою за наш спокій, задля вільного життя українців ракетний удар влучив саме у його бойову машину, вмить забравши життя чотирьох мужніх захисників України, які з 2014 року воюють на сході. На рахунку Володимира понад вісім ротацій, які тривали по 8 місяців кожна», — розповіла Людмила Луценко.

За словами дружини загиблого, звання «Герой України» присвоїли лише одному члену екіпажа, у складі якого був її чоловік. Жінка не розуміє, чому її чоловік досі не отримав таке звання, оскільки він захищав Україну від загарбників до початку повномасштабного вторгнення та під час нього. 

«Уже пройшло більше, ніж пів року. Мене люди запитують: «Чи отримав посмертно Володимир Героя?». Але відповідь — «ні». Мені по сьогоднішній день не зрозуміло, чому держава не признає справжніх Героїв. Відбувся бій в ході нальоту на місто окупантами, мій чоловік протистояв до останнього агресії й захищав Батьківщину, не дивлячись на те, що сили не рівні, не залишив місце бойових дій ціною власного життя. Також хочу зазначити, що мій чоловік являвся учасником бойових дій до початку війни в Україні», — зазначила Людмила Луценко.

Зазначимо, президент розглядає петиції, якщо вони набирають не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців із дня їх опублікування. Петиція про надання звання «Герой України» Володимиру Луценку опублікована 7 жовтня. Наразі вона набрала 307 підписів. Підтримати петицію можна тут.

Як писав KHARKIV Today, за успішний контрнаступ у Харківській області просили присвоїти звання Героя України головнокомандувачу Збройними силами України Валерію Залужному.

Джерело