В Україні вступив в силу закон про гендерну рівність в армії

Тепер жінки можуть служити в армії на рівних правах з чоловіками.

В Україні у суботу, 27 жовтня, набув чинності закон №2523-VIII про рівні права жінок і чоловіків на службі у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, інформує Ukr.Media.

Законом, зокрема, надаються рівні можливості особам обох статей по укладенню контракту на проходження військової служби, та визначається, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Також закріплюється принцип, згідно якому жінки проходять військову службу на рівних засадах з чоловіками, включаючи рівний доступ до посад і військових звань і рівний обсяг відповідальності при виконанні обов'язків військової служби.

Документом скасовуються необґрунтовані обмеження по службі жінок у військовому запасі і проходження військових зборів чоловіками і жінками.

За новими правилами від проходження зборів звільняються не всі жінки, як раніше, а тільки вагітні.

Зазначимо, що 6 вересня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №6109 про створення рівних умов і можливостей для служби жінок і чоловіків у ЗСУ. В українській армії служать і працюють понад 55 тисяч жінок. За контрактом служать 25 тисяч жінок, з них більше трьох тисяч — офіцери.