Житель Чугуєва шукав HIMARS для окупантів

Фото: Харківська обласна прокуратура   Чоловіка затримали та взяли під варту.

Окупанти обіцяли чоловікові «високу посаду» за здачу позицій українських захисників.

40-річний житель міста Чугуїв у Харківській області допомагав російським окупантам. Його затримали та взяли під варту. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як установило слідство, житель Чугуєва виконував завдання окупантів за їхню обіцянку щодо надання йому «високої посади», коли регіон буде повністю окупованим. Чоловік під час розмов з місцевими мешканцями та знайомими випитував місця розташування Збройних сил України в Харківській області. Найбільше його цікавило розташування ракетних систем HIMARS.

«Найголовнішою задачею, яку мав виконати прихильник «руського миру», було встановлення місцезнаходження іноземної військової техніки насамперед ракетних систем HIMARS. Після цього він відмічав на картах необхідні позначки зі знаходженням українських військових для подальшої передачі російському керівництву», — розповіли в прокуратурі.

Раніше повідомляли: У Харкові затримали директора «лісгоспу», який допомагав укріплюватися окупантам

Жителя Чугуєва затримали та оголосили йому підозру за ч. 1 ст. 14 та ч. 2 ст. 111 КК України (готування до державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тривання під вартою.

За інформацією Служби безпеки України, чоловік був у складі багатофункціональної мережі російської розвідки. Організаторами мережі стали двоє мешканців Харківщини. Окрім «високих посад», їм обіцяли та виплачували грошову винагороду.

«Вони сформували пул інформаторів із кола своїх знайомих та друзів, яких використовували «в темну», — розповіли в СБУ.

Один з організаторів на початку війни перебрався на тимчасово окуповану територію, звідти продовжував працювати на окупантів. Його син — військовослужбовець Збройних сил України, він воює проти окупантів. Ще один організатор залишився на підконтрольній території. Його затримали, це — житель Чугуєва.

Джерело