13 жовтня — Михайло Солом’яний: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна носити брудний, дірявий одяг — можна притягнути до себе неприємності.

13 жовтня — народне свято Михайло Солом'яний. Також ще його називають День Григорія і Михайла; Михайло і Григорій Солом'яні; Григорій. Такі назви воно отримало, тому що в цей день церква поминає пам'ять святителя Михаїла — першого митрополита Київського, чудотворця; священномученика Григорія — єпископа, просвітителя Великої Вірменії, інформує Ukr.Media.

13 жовтня за народним календарем — Михайло Солом'яний

Михайло проповідував на руських землях, вчив людей текстам Святого Євангелія, створював духовні училища і перші церкви.

Ієрарх цей був суворим, хоч і тихим, практично непомітним на людях. Зате слава про нього розлетілася по всіх землях.

Звичаї та традиції свята

Увечері на Михайла Солом'яного молоді баби спалювали свої солом'яні постелі — одні в печах, інші в стодолах від недоброго ока. З цієї ночі спали вже на нових ліжках. Солома, що увібрала в себе силу земну і сонячну, шанувалася в селянському господарстві. На соломі людина народжувалася, на ній же і вмирала. На соломі не тільки спали, нею завішували вікна в будинку взимку. А у доброго господаря і двір, і ґанок чистою соломою були застелені — від бруду.

На Михайла набивали матраци новою соломою, стара спалювалася в печах. Все це робиться від недоброго ока і для того, щоб "додати ходу зимі". Витрясаючи стару солому або літнє сіно з матраців, дивилися наші прабабусі: чи немає місця, що відволожилося, злежалося, гниль підпустило. За витрушеною з матраца соломою судили про здоров'я людини.

Обряди в день Михайла Солом'яного

Перш ніж хати і двори в порядок приводити, слід було про себе і близьких своїх подбати. Тому рано вранці на 13 жовтня, мовчки і зосереджено, не відповідаючи на вітання знайомих, йшли сільські господині до місць злиття двох річок. Там, тричі зачерпнувши і виливши воду, набирали повні горщики і глечики і, принісши «річкову живицю» додому, вмивали нею всіх членів сім'ї «від пристріту», не забувши, звичайно, і себе облити. А потім, засукавши рукава, мили, палили стару солому з ліжок, збирали по дворах, хатах і городах всякий мотлох, прибираючи його з очей геть.

Народні прикмети

  • Якщо на Михайла Солом'яного дощить, то на Покрову чекайте снігу.
  • Журавлі 13 жовтня полетіли — до ранньої і суворої зими.
  • Корови себе тривожно ведуть — прикмета сильного вітру.
  • Якщо Місяць був в серпанку, то день обіцяв бути багатим на опади.
  • Якщо урожай горіхів був багатим, то зима очікувалася суворою.
  • Якщо їжаки селилися біля лісової околиці, то зима обіцяла бути засніженою і м'якою.
  • Якщо скіпа горіла погано або ж тліла, то це віщувало швидку негоду.

Источник