Поширені помилки кулінарів, що перетворюють корисні продукти в отруйні

Не робіть так.

Навіть найкорисніший продукт можна зіпсувати, неправильно його приготувавши або подавши не з тими доповненнями. Дізнайтеся, які помилки перетворюють джерело корисних елементів в отруту, що завдає організму серйозної шкоди, інформує Ukr.Media.

Недостатня гігієна

Неможливо бути впевненими в тому, скільки пестицидів ховається на поверхні фруктів і овочів, адже вони невидимі неозброєним оком. Перш ніж з'їсти фрукти або овочі, візьміть за правило ретельно мити їх у великій чашці або тазику з водою. Крім спеціальних миючих засобів для овочів і фруктів, багато хто використовує соду. Експеримент, про який повідомили в американському хімічному товаристві, показав, що додавання щіпки харчової соди в ванночку з водою, використовуваної для миття овочів, — кращий спосіб позбутися майже від усіх слідів пестицидів.

Зняття шкірки з деяких овочів

Зняття шкірки з усіх овочів може означати, що ви відмовляєтеся від деяких важливих поживних речовин. Шкірка картоплі, моркви, гарбуза, огірків і яблук містить багато вітамінів, які забезпечують організм додатковими мінералами і вітамінами. Шкірка овочів і фруктів також містить багато клітковини, яка покращує стан травної системи і знижує відчуття голоду. Просто переконайтеся, що ви ретельно миєте фрукти і овочі перед їх вживанням.

Забагато соусів

У багатьох країнах люблять рясно приправляти їжу. І хоча це найвірніший спосіб зробити смак страви більш насиченим, його варто побоюватися в першу чергу. Наприклад, використання курячого бульйону, соєвого соусу і солі в одній страві може зробити його справжньою натрієвою бомбою. А якщо ви споживаєте забагато натрію, ваше тіло утримує зайву воду, що призводить до затримки рідин. Щоб уникнути набряклості, обмежте кількість солі в їжі. Крім того, використовуйте необроблені і корисні приправи, такі як кориця, чорний перець, куркума і трави.

Тривале приготування овочів

Якщо готувати овочі протягом тривалого часу, чекаючи, поки вони не стануть м'якими, на жаль, видаляє з їх складу більшу частину поживних речовин. Щоб отримати оптимальну кількість користі з овочів, не варто варити, тушкувати і вже тим більше смажити їх протягом тривалого часу. Віддайте перевагу швидкому приготуванню страви при високій температурі (так, наприклад, робиться в китайській кухні). Овочі повинні бути все ще твердими і злегка хрусткими, коли ви їх жуєте.

Повсюдне використання вершкового масла

Хоча вершкове масло може зробити будь-яку страву багаторазово більш смачною, через велику кількість калорій в ньому можна ризикнути втратити фігуру і погіршити самопочуття. Вершкове масло містить транс- і насичені жири, які можуть знизити продуктивність системи кровообігу. Щоб ваше тіло залишалося підтягнутим, а серце здоровим, тримайтеся подалі від вершкового масла і пам'ятайте, що його використовують не тільки в солоних стравах, але і в десертах. Готуйте каші, яйця та інші страви тільки на рослинних оліях.

Перегрів рослинної олії

Не всі рослинні олії однакові. Оливкова олія має відносно низьку температуру димлення — це означає, що після досягнення певної температури вона починає горіти, що може привести до виділення шкідливих вільних радикалів. Отже, смаження продуктів у фритюрі в оливковій олії може перетворити будь-яку страву в отруйний кошмар. Замість цього віддавайте перевагу оліям з більш високою температурою димлення, таким як арахісовій, мигдальній або соняшниковій оліям. Також не варто перестаратися з кількістю олії. Столова ложка олії містить близько 100-150 калорій, тому однієї або двох столових ложок більш ніж достатньо для звичайної страви. Не соромтеся відміряти кількість ложкою, щоб не перестаратися.

Нагрівання меду

Багато хто любить підсолодити страви і напої за допомогою меду. Це по-справжньому смачний і корисний продукт, але потрібно уникати впливу високих температур на цей натуральний підсолоджувач, тому що тепло може зруйнувати ферменти, що містяться в ньому. Висока температура знижує лікувальні властивості меду і навіть може перетворити його в канцероген.

Источник