Штурм Капітолія: Трампа викликають на слухання до Конгресу

Комітет Палати представників США, який розслідує штурм Капітолія 6 січня 2021 року, проголосував за виклик експрезидента Дональда Трампа на слухання в цій справі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Hill.

«Трамп — єдина людина, що перебуває в центрі подій 6 січня. Тож ми хочемо почути про все від нього», — заявив голова комітету — конгресмен від демократів Бенні Томпсон.

Він підкреслив, що комітет має зробити все, аби скласти максимально повну історію подій, а також визначити рекомендації для запобігання повторення таких випадків.

«Ми визнаємо, що повістка на слухання експрезиденту є серйозним екстраординарним кроком. Ось чому ми хочемо провести все на очах в американського народу», — зауважив конгресмен.

У підсумку всі дев’ятеро членів комітету одностайно проголосували за виклик колишнього президента США на слухання до Конгресу.

Менше ніж через годину після голосування Трамп виступив з критикою цього рішення, назвавши членів комітету «посміховиськами», які чекали до останньої хвилини, щоб викликати його.

Законодавці пояснили рішення викликати 45-го президента в останню чергу необхідністю попередньо заслухати всіх інших свідків.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня 2021 року натовп прихильників Дональда Трампа рушив на штурм будівлі Конгресу США після закликів тодішнього президента «відновити справедливість» на «вкрадених виборах». Під час цих подій загинули п’ятеро осіб, сотні дістали поранення. Згодом правоохоронні органи висунули офіційні обвинувачення понад 1,2 тис. учасників штурму. У Палаті представників створили спеціальний комітет, який розслідує події, пов’язані зі штурмом Капітолія.

Фото: The White House

Источник