Ознаки того, що ви багаті, навіть якщо так не вважаєте

Багатий може зробити стан з нічого, бідний — залишитися ні з чим, отримавши мільйон.

Більшість людей вважає, що бути багатим — це дозволяти собі щомісяця відпочивати за кордоном, міняти автомобілі щороку або керувати великою компанією з сотнею працівників. Насправді багата людина — це не та, на чиїх рахунках зберігаються сотні тисяч, а та, хто володіє фінансовою грамотністю і певним типом мислення. Ми зібрали кілька неочевидних ознак того, що ви багаті, навіть якщо так не думаєте, інформує Ukr.Media.

Ви витрачаєте менше, ніж заробляєте

Здатність жити за коштами вказує на те, що ви відповідально ставитеся до свого капіталу. Якщо ж ви живете від зарплати до зарплати, постійно влазите в борги, пропускаєте обов'язкові платежі, такі як оплата рахунків, квартплата, виплати за кредитами і так далі, значить, вам належить переглянути свій підхід до фінансів.

Зі збільшенням заробітної плати ваші потреби, зазвичай, будуть швидко збільшуватися. Отримуючи більше, людина витрачає гроші на ті речі, про покупку яких раніше навіть не задумалася. Велика удача, якщо ви тримаєте себе в руках і намагаєтеся не витрачати забагато коштів, відкладаючи зайве і використовуючи ці накопичення як подушку безпеки.

Ви вмієте збирати

Багато людей не розуміють, що головне — не те, скільки грошей вони заробляють, а те, скільки вони зберігають. Гроші не вирішують ваші фінансові проблеми, а найчастіше тільки посилюють їх. Люди, яким колись пощастило отримати перший мільйон в юному віці, зазвичай, швидко розоряються.

Все тому, що саме гроші розкривають в людині всі її недоліки, навіть ті, про які вона не підозрює. Бажання бути як всі, здаватися модною, підкреслювати свій статус або ж бездумно витрачати гроші на великі покупки здатне позбавити вас будь-якої заробленої суми і залишити ні з чим.

Якщо ви здатні відкладати частину тих грошей, які заробляєте, значить, ви намагаєтеся підходити до питання розподілу фінансів усвідомлено. Людині з накопиченнями не так страшні звільнення, криза, вона не буде надмірно переживати про зіпсовані речі або багато в чому собі відмовляти.

Ви можете дозволити собі купити те, що хочете

Ви можете думати, що багаті люди — це ті, хто може дозволити собі прийти і купити будь-яку вподобану яхту, розплатившись готівкою. Однак якщо ви можете купити ту ж саму яхту через п'ять років після того, як поставите перед собою цю мету, ви можете назвати себе багатою людиною.

Справа не в тому, за скільки місяців або років ви зможете накопичити гроші на певну покупку. Не кожен відразу може дозволити собі купити квартиру, машину або зробити дорогий ремонт. Але так само мало людей дисципліновані у фінансовому плані настільки, що можуть почати відкладати гроші на свою мету і продовжувати робити це до тих пір, поки необхідна сума не буде набрана. У більшості взагалі немає ні заощаджень, ні пенсійних накопичень.

Ви фінансово незалежні

Гроші — це свобода. Свобода вчитися там, де ви хочете, купувати те, що хочете, жити в місці, яке вам подобається, і т.д. Тому чим раніше ви стаєте фінансово незалежними, тим менше ймовірність, що ви загрузнете в роботі або відносинах, які будете ненавидіти всім серцем і з яких не зможете дозволити собі втекти. Фінансове благополуччя — це синонім щастя, свободи вибору і безлічі можливостей.

Ви використовуєте гроші як інструмент, а не самоціль

Гроші ніколи не повинні бути для вас самоціллю. Якщо ви хочете просто заробляти багато — ви потерпите провал. Якщо ж ви хочете стати першокласним фахівцем, лідером на ринку товарів або послуг, людиною, яка монетизує своє улюблене хобі, ви ризикуєте побудувати успішний бізнес.

Бідні люди залишаться бідними в першу чергу тому, що живуть від зарплати до зарплати. Вони думають тільки про гроші і не можуть зосередитися на якісному виконанні роботи або зміні професії.

Якщо ви можете дозволити собі зосередитися не на своїй зарплаті, а на інших більш важливих речах, з фінансами у вас все в порядку.

Ви любите гроші, а не вважаєш їх злом

З дитинства більшість людей вчать, що гроші — це зло: їх важко заробити, і ще важче — зберегти. Але якщо у вас все нормально у фінансовому плані, то ваші відносини з грошима навряд чи будуть ворожими. Ви швидше будете ставитися до них як до союзника, який може дати вам купу можливостей для самореалізації і всебічного поліпшення життя.

Багаті люди мають великий капітал в першу чергу тому, що не бояться відкрито заявляти: гроші вирішують більшість проблем і відкривають перед людиною будь-які двері.

Ви багато вкладаєте в себе

Ви по-справжньому багатий, якщо багато вкладаєте у вдосконалення себе і своїх навичок. І це необов'язково вищу освіту в престижному вузі. Ви можете дозволити собі купити новий ноутбук, щоб працювати швидше і комфортніше, ви оплачуєте різні курси, щоб стати майстром своєї справи, ви намагаєтеся солідно виглядати. Ви розумієте, що ваш рівень доходів безпосередньо залежить тільки від вас, тому ви готові інвестувати в себе гроші, час і зусилля.

Ви вмієте відмовляти людям

Люди з бідним мисленням вважають, що егоїзм — це порок, від якого неодмінно потрібно позбавлятися. У них практично завжди не вистачає ресурсів, тому що вони звикли ділитися останнім з оточуючими.

Якщо ви не один з них, то сміливо можете вважати себе багатим. Адже ви володієте куди більшим запасом часу, сил і фінансів, ніж ті, хто звик жертвувати всім цим. Насправді це раціональний підхід, а не прояв егоїзму. Якщо ви не маєте достатньо ресурсів, то, допомагаючи оточуючим, ви тим самим шкодите самому собі.

Ділитися потрібно тоді, коли ви не відчуваєте складнощів. Якщо ви живете на останні кілька тисяч до зарплати, найрозумніше відмовити другу або родичу в проханні позичити їм грошей. Ви не остання людина в їхньому оточенні, яка може допомогти. Зрозуміло, це правило не поширюється на важкі життєві ситуації.

Ви використовуєте гроші інших людей

Багаті люди знають, що при великому бажанні можливо все. Якщо ви дуже хочете відкрити свій бізнес, але у вас немає потрібної суми або ви взагалі не маєте накопичень, можна знайти інвесторів. Люди з бідним мисленням вважатимуть за краще не ризикувати і швидше відмовляться від цієї божевільної ідеї. Вони впевнені, що для заробляння грошей їм потрібно користуватися своїми заощадженнями.

Источник