Яка ситуація з забрудненням Південного Бугу у Хмельницькому – результати моніторингу

Департамент природних ресурсів та екології Хмельницької ОВА оприлюднив результати моніторингу стану поверхневих вод Хмельниччини у вересні цього року.

Моніторинг поверхневих вод у Хмельницькій області протягом вересня здійснювали Регіональний офіс водних ресурсів у Хмельницькій, лабораторії Хмельницького обласного центру з гідрометеорології та Басейнового управлінням водних ресурсів річок Прут та Сірет.

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів та розчиненого кисню.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,63 рази (найбільше значення показника зафіксовано на позначці 5,1 ГДКрг, 1 км нижче м. Хмельницький).

Вміст розчиненого кисню перевищував гранично допустимі концентрації у 1,93 рази (найбільше значення зафіксовано на позначці 2,14 ГДКрг, у воді р. Бужок (0,7 км вище м. Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 7,7 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м. Хмельницький і становило 19,02 ГДКрг).

За вмістом нітритів середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації у 12,85 разів (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м. Хмельницький і становило 32,25 ГДКрг).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Джерело