20 жовтня — Сергій Зимовий: історія, традиції, обряди та прикмети свята

Сьогодні не можна працювати із тістом, робити хліб, млинці, пироги чи іншу випічку — до проблем у грошовому плані.

20 жовтня в православному церковному календарі шануються преподобні Сергій Нуромський і Сергій Печерський, а також мученики Сергій і Вакха. У народі цю дату називають День Сергія, Зазимки, Сергій Зимовий, інформує Ukr.Media.

20 жовтня за народним календарем — Сергій Зимовий

Житіє Сергія Печерського припало на XIII століття. Він відрікся від власної волі і в усьому підкорявся своєму духовному наставнику, за що отримав прізвисько Слухняний.

У XIV столітті проживав грецький виходець Сергій Нуромський. Він був учнем Сергія Радонезького і, отримавши від нього благословення, відправився на річку Нурма, де залишився жити в постійних молитвах і повній самоті. На нього нападали розбійники, але щоразу Господь оберігав Сергія. Незабаром про нього дізналися християни, і до річки Нурми потягнулися паломники. Пізніше на місці проживання Сергія побудували Нуромську обитель.

Мученики Сергій і Вакха жили в кінці III — початку IV століть і при імператорі Максиміліані служили воєначальниками. Вони прийняли християнство, і ні під якими погрозами і тортурами не зреклися своєї віри, за що їм була уготована мученицька смерть.

Звичаї та традиції свята

На Русі вважали, що на Сергія починається зима, хоча за календарем ще тільки половина осені пройшла. До 20 жовтня день ставав зовсім короткий, а ніч довга, вранці на ґрунті вже спостерігалися заморозки.

Часто в цей день починав йти перший сніг, тому селяни поспішали до водойм. Поки вони не вкрилися льодовою скоринкою, на дно озера або річки опускали бочки з огірками. Під кіркою льоду температура води завжди стабільна і не буває нижче +4 градусів. Такі умови — просто ідеальні для зберігання засолених огірків. Коли навесні бочки діставали і відкорковували, вигляд і смак у огірочків був набагато кращий, ніж з льоху.

Щоб всю зиму в будинку було тепло, піч на Сергія повинен розтоплювати наймолодший член сім'ї. У цей день господарі з ранку насамперед йдуть годувати худобу, і тільки потім сідають снідати самі.

Вагітні жінки моляться Господу і Пресвятій Богородиці, щоб не народити 20 жовтня, тому що пологи на Сергія бувають дуже важкими.

Обряди в день Сергія Зимового

За народними традиціями жінкам 20 жовтня слід пов'язати нову хустку, тоді весь рік бід не буде. Люблячий чоловік в цей день повинен подарувати дружині нову хустинку. А ось молодим хлопцям, ще не одруженим, робити цього не варто, нареченим своїм вони не повинні підносити подібний подарунок, так як незаміжні дівчата хустку на голові не носять.

Ще в цей день читають спеціальну змову на кисле молоко: «З молока все почалося, з ним щоб і здоров'я завелося», а потім вмиваються ним. За народними повір'ями тоді весь рік недуги і хвороби будуть стороною обходити, а молодість і краса додаватися буде.

Народні прикмети

  • Якщо 20 жовтня випав сніг, а на деревах ще не облетіло листя, значить, зима буде пізня.
  • На Сергія зима починається (випадає перший сніг), а на Мотрону 22 листопада остаточно встановлюється (в народі кажуть, зима на ноги стає).
  • Погожа і сонячна погода на Сергія говорить про те, що тепло буде триматися ще три тижні.
  • Сніг, який перший раз пішов 20 жовтня, швидко розтане, якщо падає вдень. Нічний сніжок буде міцним і затримається на землі.

Источник