Хто у Хмельницькому контролюватиме заборону «акустичного насильства» у транспорті

В Україні з 7 жовтня цього року набув чинності Закон 2310-IX, який передбачає заборону «акустичного насильства».

Відтак, водіям рейсових автобусів та маршруток забороняється вмикати в салоні музику, відтворювати звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку та розклад руху транспорту.

Втім закон є, але механізму до його виконання поки що немає.

Хто має виконувати цей закон безпосередньо та яким чином каратимуть тих, хто його ігноруватиме, роз’яснив заступник начальника управління транспорту і зв’язку Хмельницької міської ради Сергій Шепурев, інформує «Проскурів+».

«З перевізниками була проведена роз’яснювальна робота з посиланням на норму цього закону. Вони в свою чергу донесли норми цього закону до своїх найманих робітників, тобто до водіїв. Наразі дзвінків на порушення водіями цього закону поки що не було.

Але оскільки закон є, а чіткого механізму його виконання дійсно ще немає, за порушення до водіїв можуть застосувати дисциплінарні заходи, а підприємство можуть в подальшому не допустити до конкурсів на перевезення.

Тому, якщо водій порушує закон, потрібно дізнатись, хто є перевізником на цьому маршруті, і повідомити про порушення його керівництву або зателефонувати на гарячу лінію міськради. Так само можна звернутися в управління транспорту та зв’язку Хмельницької міськради» – повідомив чиновник.

Наразі транслювати музику та інші звуки можна через індивідуальні навушники пасажирів, а на салон лише під час нерегулярних перевезень та за згодою всіх пасажирів. Водії таксі також можуть вмикати музику за згодою тих, кого вони везуть.

Якщо норми цього закону порушують пасажири, то водій має право висадити пасажира, який голосно увімкнув музику чи голосно розмовляє по мобільному телефону і не реагує на зауваження.

Джерело