Топ-6 шкідливих новорічних страв і їх більш здорові замінники

Деякі новорічні страви є дуже шкідливими.

Коли йдеться про підготовку новорічного столу, у думках одразу спливає цілий набір знайомих з дитинства страв, без яких бій курантів і телевізійне звернення президента були б вже зовсім не тими, інформує Ukr.Media.

Але якщо підійти до питання святкових кулінарних шедеврів з медичної точки зору, то факт того, що багато обов'язкових елеменів новорічного столу можуть завдати істотної шкоди організму, стає очевидним. Щоб зустріти 2022-й з вогником, але не розплачуватися за це поганим самопочуттям, розповідаємо про ті страви на святковому застіллі, з якими слід бути особливо обережними.

Маринади

Сіль, цукор, спеції, оцет, вино — ці компоненти часто фігурують у складі маринаду. Треба сказати, що у комбінації з олів'є, бутербродами з ікрою та іншими смаколиками новорічного столу мариновані вироби можуть зіграти як позитивну роль, так і негативну. З одного боку, маринад підвищує інтенсивність травлення, з іншого — збільшує апетит, тож ризик переїсти автоматично підвищується.

Якщо обирати між маринованими і солоними продуктами для новорічного столу, то вибір краще зробити на користь солоностей — у останніх немає оцту, і з ними ваш шлунок буде почуватися комфортніше. Однак і з ними потрібно бути обережними: за надмірного споживання соління можуть легко подразнити слизову і призвести до неприємних відчуттів у животі.

Газовані напої

Чи знали ви, що, наприклад, у одному літрі кока-коли міститься до 100 г цукру, а її енергетична цінність досягає 400 ккал? Тепер ви розумієте, що газовані напої — перші претенденти на виліт з продуктового списку для передноворічного походу у магазин. І це не кажучи про барвники, підсолоджувачі і ортофосфорну кислоту, яка, до речі, вимиває з організму дорогоцінний кальцій. Висновок: замінюємо газовану воду на більш щадні напої — такі, як бабусин компот і пряні чаї.

Багатоскладові і багатошарові салати

Традиційні олів'є і мімоза — мабуть, найулюбленіші і рідні страви, які очолюють новорічний стіл. Але обидва салати належать до складних багатокомпонентних страв. У цьому й полягає проблема: деякі з них важко перетравлюються у поєднанні один з одним, а у комплекті з майонезом і іншими соусами цей процес лише ускладнюється.

Полегшити ситуацію допоможуть нежирна сметана, знежирений йогурт, а також заміна деяких висококалорійних компонентів на низькокалорійні: наприклад, у олів'є замість улюбленої ковбаси можна додати варене м'ясо, а замість солоних огірочків нарізати звичайні свіжі.

Торти і тістечка

Ну, і яким може бути новорічний стіл без солодкого завершення? Є один важливий момент: після такого приємного фіналу ваш шлунок навряд чи подякує вам, якщо до цього ви примудрилися спробувати кожну страву — від маринованих огірочків до м'яса по-французьки. Кекс, шматочок торта з рясним шаром крему або пампушки з шоколадом — врахуйте, що кожен з цих смаколиків буде коштувати вам не менше ніж 500 калорій, а наприкінці застілля це вже не жартівлива цифра. Спробуйте замінити солодощі на фрукти — вітамінний заряд навіть у новорічну ніч вам точно не завадить.

Тарталетки

Тарталетки — не найлегше випробування для травлення, особливо у якості закуски у новорічну ніч. Поєднання калорійного тіста з не менш калорійною начинкою, у якій може міститися буквально усе — від маслин до креветок, змушує замислитися — а чи потрібні вони взагалі? Для зменшення калорійності дієтологи радять замінити тісто на варіант канапе на шпажках — це витончена альтернатива, за яку вам не доведеться розплачуватися зайвою вагою і коліками у животі.

Мандарини

Мандарин має багато корисних властивостей: у великій кількості у ньому містяться такі речовини, як бета-каротин, калій, вітамін А і антиоксиданти. Однак у новорічну ніч ми часто забуваємо про почуття міри і їмо мандарини у величезній кількості (а хтось починає об'їдатися ними набагато раніше), і тоді плюси поступово перетворюються на мінуси.

За надмірного вживання мандаринів є ризик заробити алергію, печію або напад гастриту. Замінювати мандарини на будь-який інший фрукт у новорічну ніч було б помилкою (якщо лише у вас немає алергії), але вживати їх кілограмами точно не слід.