Ізраїль не ігноруватиме «небезпечне зближення» росії та Ірану – Лапід

Ізраїль все більше занепокоєний зближенням росії та Ірану на тлі постачання безпілотників іранського виробництва для атак по території України.

Про це заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід у інтерв’ю The Jerusalem Post, передає Укрінформ. 

«Частина роботи, якою ми займаємося, пов’язана з дуже небезпечною близькістю, яка створюється між росією та Іраном. Це не те, що ми збираємося ігнорувати або з чим плануємо нічого не робити… тому те, що ми маємо робити, – це щодня переоцінювати й реагувати», – сказав Лапід.

За його словами, Ізраїль проводить консультації зі США щодо цієї ситуації. Крім того, минулого четверга Лапід розмовляв із главою МЗС України Дмитром Кулебою.

Відповідаючи на запитання, що заважає Ізраїлю надати Україні системи ПРО, Лапід відповів, що держава намагається збалансувати два чинники.

Він зазначив, що Ізраїль «стоїть на боці України». Зокрема, проголосував у Генеральній Асамблеї ООН за невизнання анексії тимчасово окупованих РФ територій України та став єдиною у світі державою, що побудувала польовий госпіталь для наших захисників. Водночас Лапід наголосив на необхідності «постійного захисту інтересів національної безпеки Ізраїлю».

Як пише видання, прем’єр-міністр не уточнив, чи пов’язана частково відмова від надання зброї для України із механізмом запобігання конфлікту з росією, який дозволяє Ізраїлю бити по іранських об’єктах на території Сирії без зіткнення з розміщеними там силами рф.

«Тож ми будемо підтримувати Україну. Ми будемо проактивними в підтримці України, але ми будемо враховувати інтереси національної безпеки Ізраїлю», – підсумував Лапід.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц та лідер опозиційної партії країни Біньямін Нетаньягу висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо надсилання оборонного обладнання в Україну.

З початку повномасштабної агресії росії проти України український уряд неодноразово звертався до Ізраїлю з проханням надати захисне озброєння, зокрема системи ППО. За надання Україні військової допомоги висловлювався і міністр ізраїльського уряду у справах діаспори Нахман Шай.

У понеділок міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з ізраїльським колегою Бенні Ганцом шляхи розвитку двосторонньої співпраці.

Фото: EPA

Источник