Чоловік заробляє менше, ніж дружина: чи зіпсує це стосунки

Ключ до вирішення будь-якого непорозуміння – відвертий діалог і повага до того, хто поруч.

Тема грошей в сім'ї — одна з найважливіших складових стосунків. Хто скільки заробляє, як пара розпоряджається коштами, на що найбільше доводиться витрачати? Про ці речі не згадується на етапі закоханості. Але насправді вони настільки фундаментальні, що від розстановки економічних сил залежить міцність шлюбу, інформує Ukr.Media.

Картина, коли сім'ю фінансово забезпечує тільки чоловік, давно перестала бути актуальною. У сучасному світі працюють обидва з подружжя. Але чи може негативним чином позначитися те, що чоловік заробляє менше дружини? Як будувати стосунки, щоб ніхто не відчував дискомфорту? Давайте поговоримо на цю тему.

В чому корінь проблеми

У тому, що у жінки дохід більший, немає нічого особливого і вже тим більше негативного. Проблеми виникають виключно через патріархальні установки. Якщо вони є у світогляді подружжя, виникає благодатний ґрунт для взаємних претензій і докорів. Дружина пиляє чоловіка, що він не забезпечує сім'ю, як повинен справжній чоловік. А чоловік відчуває свою неповноцінність, його самооцінка падає, адже як добувач він не відбувся.

Якщо проблему не вирішувати на психологічному рівні, такий шлюб навряд чи протримається довго. Хтось із подружжя не витримає і втече. Але, навіть якщо пара залишиться разом, взаємні претензії не дозволять будувати щасливе життя.

Як грошова нерівність впливає на атмосферу у стосунках

Якщо партнери — люди широких поглядів, які звикли розмовляти про свої проблеми, то ситуація не повинна бути проблемною. А от у тих пар, де чоловік і дружина воліють все тримати в собі, сутичок не уникнути. Нерідко успішна жінка починає занадто явно виявляти свою домінантність щодо чоловіка. Іноді це навіть межує зі зневагою. Чоловік у відповідь або ображається, або впадає у депресію, або в помсту починає безладно витрачати сімейні гроші.

Зрозуміло, що стосунки від цього страждають, тут включається механізм «хто більше заробляє, той і головний». Але тільки рівноправні відносини з розумінням цінності коханої людини можуть мати успішне продовження.

Як можна вирішити проблему

Проаналізуйте, що найбільше напружує вас і вашу другу половинку в грошовій ситуації. Яке рішення бачить кожен з вас? Що могло б поліпшити стан справ?

Якщо чоловік відчуває, що заробляє недостатньо, і комплексує з цього приводу, у нього завжди є можливість пошукати іншу роботу, піти вчитися, якщо кваліфікація не дозволяє розраховувати на солідний заробіток. Дружині, у свою чергу, важливо не докоряти партнера, а звертати увагу на його кращі якості, на ту користь, яку він приносить родині та суспільству. Можливо, в житті чоловіка зараз не найкращий період і йому потрібна підтримка з боку своєї коханої. Але, щоб чоловік відчував себе краще, жінці не потрібно відмовлятися від кар'єри та приносити в жертву свої інтереси.

Бюджет сім'ї — справа загальна

Величезною помилкою подружжя є непримиренні позиції щодо сімейних грошей. Якщо дружина переконана, що саме вона заробляє, то тільки вона має право розпоряджатися всім бюджетом, це незмінно викличе протест другої половинки або повне усунення від фінансових справ. Тому стежте за тим, щоб ваш чоловік був залучений в економіку сім'ї. Обговорюйте загальні та великі покупки, разом плануйте відпочинок, давайте йому можливість відчути свою важливість і потрібність на всіх етапах прийняття рішень.

Коли турбуватися не варто

Ситуація, коли чоловік заробляє менше, не обов'язково повинна створити напругу у стосунках. Якщо чоловік упевнений у собі, він зможе щиро порадіти успіхам дружини. Може бути прийнятним і такий випадок, коли жінка виходила заміж вже будучи успішною, а чоловік розумів, на що йшов, і цілком був задоволений ситуацією.

Так що не варто говорити про те, що гроші повинні неодмінно стати каменем спотикання. І вже тим більше не потрібно нагнітати обстановку. Якщо у вас в родині все гаразд і вас турбує лише невідповідність стереотипам суспільства, розслабтеся та отримуйте задоволення від життя. По-справжньому важливо тільки те, що ви щасливі. Але пам'ятайте: ключ до вирішення будь-якого непорозуміння — відвертий діалог і повага до того, хто поруч.

Источник