Чому в одних є світло, а в інших – немає – в «Укренерго» пояснили принципи відключення електропостачання

В «Укренерго» відповіли на найпоширеніші запитання споживачів.

Навіщо обмежувати постачання електрики? Ракетні удари, які наносить країна-терорист, спрямовані на те, щоб розбалансувати і зруйнувати об’єднану енергосистему України. Обмеження застосовуються лише тоді, коли диспетчери бачать, що в певний регіон не можна доставити обсяг електроенергії, відповідний рівню поточного споживання.

Причиною цього може бути дефіцит потужності, тобто в конкретний момент в енергосистемі виробляється електроенергії менше, ніж можуть спожити громадяни, промисловість та інші споживачі. А також, через пошкодження, коли електромережі не можуть нести підвищене навантаження як раніше, зокрема, доставляючи електроенергію з одного регіону в інший.

Якщо в такий момент не застосовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися і в мережі станеться аварія.

Щоб це не відбулося, диспетчерський центр «Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) на який обсяг потужності треба знизити споживання в цей момент.

Наприклад, 100 МВт або 200 МВт з 9-00 до 12-00. Обленерго мають зробити це дуже оперативно.

«Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) необхідних обсяг і тривалість обмежень. В той же час, графік – кого, коли, в якому порядку і на скільки відключати – визначає обленерго.

Обленерго формує список споживачів, яких відключать. Часу мало, тому спочатку вимикають, потім сповіщають.

Цей перелік не завжди вдається скласти за принципом «справедливості». Обленерго перш за все обирають ті вулиці чи будинки, вимкнувши які, можна швидко добрати необхідні мегавати.

НЕК «Укренерго» разом з операторами систем розподілу (обленерго), місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента вже розпочали працювати над тим, щоб допомогти обленерго зробити графіки примусового обмеження споживання більш зрозумілими та передбачуваними для споживачів.

Ощадливе споживання електроенергії може допомогти уникнути примусових відключень. Що менше споживання, то менша ймовірність, що необхідно буде застосувати відключення.

Джерело