У Німеччині помітили зростання активності іноземних розвідок

Служба військової контррозвідки ФРН (MAD) попередила про активність іноземних розвідок, у тому числі російських та китайських, на території Німеччини.

Про це заявила президент MAD Мартіна Розенберг, передає Укрінформ із посиланням на DW.

"Розвідслужби, що керуються на державному рівні, використовують усі наявні у них засоби, щоб добути інформацію, посилити свій вплив і реалізувати інтереси своїх країн", — підкреслила Розенберг.

За словами Розенберг, діяльність іноземних спецслужб у Німеччині була інтенсивною ще до 24 лютого, тобто до початку військової агресії рф проти України, а зараз, коли ситуація з безпекою в Європі помітно змінилася, захист від шпигунства набуває особливо важливого значення.

"Мета нашої роботи — своєчасно виявити будь-які спроби шпигунства, особливо російських та китайських спецслужб, й у співпраці з нашими національними та міжнародними партнерами ефективно відбити їх", — заявила президент німецької військової контррозвідки.

Мартіна Розенберг нагадала, що останнім часом у Німеччині були неодноразово зафіксовані спроби стеження за об'єктами, що належать збройним силам країни. Зокрема, над місцями дислокації частин та підрозділів бундесверу, а також навчальними центрами, де проходила підготовка українських військовослужбовців, були помічені дрони, з'ясувати мету польотів яких так і не вдалося.

Подібні інциденти відбувалися у федеральній землі Баварія на полігоні Вільдфлекен, розташованому поряд із землею Гессен. За даними міністерства оборони ФРН, у ніч проти 1 жовтня невідомі безпілотники неодноразово перетинали повітряний кордон цих земель.

Наприкінці серпня, за даними Міноборони, російські спецслужби намагалися стежити за тим, як українських військових навчають у Німеччині поводитись із західними системами озброєнь. Тоді MAD зафіксувала підозрілі транспортні засоби поблизу міста Ідар-Оберштайн у землі Рейнланд-Пфальц, де розташовані сервісний, санітарний та мобілізаційний центри бундесверу та проходить навчання поводження з протитанковою гаубицею PzH 2000, та міста Графенвер у Баварії, де також знаходиться полігон бундесверу.

Источник