У Росії суд оштрафував Вікіпедію через статті про війну в Україні

У Росії суд оштрафував Вікіпедію через статті про війну в Україні

Росії не подобаються матеріали Вікіпедії про війну в Україні

Штраф призначено за статтею про видалення забороненої інформації через дві статті у Вікіпедії, пов’язані з війною в Україні.

  Світовий суд Таганського району Москви оштрафував на 2 млн рублів (понад $32 тис.) проект Wikimedia Foundation, який керує онлайн-енциклопедією Вікіпедія. Про це повідомляє Медуза у вівторок, 1 листопада   Вказано, що штраф призначено за статтею про видалення забороненої інформації (ч.2 ст.13.41 КоАП) через дві статті у Вікіпедії, пов’язані з війною в Україні.   Один із редакторів Вікіпедії повідомив, що претензії виникли до двох статей:  

  • Ненасильницький опір цивільного населення України в ході вторгнення Росії;
  • Оцінки вторгнення Росії в Україну (2022).

  За версією суду, у статтях містилася «хибна інформація про спецоперацію».   Своєю чергою, виконавчий директор онлайн-енциклопедії Wikimedia.ru Станіслав Козловський заявив, що на рішення суду буде подано апеляцію, повідомляє Reuters.   «У нас все ще є досить сильна процесуальна юридична позиція, тому ми маємо підстави вважати, що нам вдасться скасувати і цей штраф, і накладені у квітні», — сказав Козловський, маючи на увазі попередні штрафи на загальну суму 5 млн рублів.   За його словами, існує ризик збільшення кількості справ проти Wikimedia Foundation. Він додав, що у Вікіпедії багато статей про російське вторгнення в Україну, а судових справ поки що лише три.   Раніше повідомлялося, що Вікіпедія відмовила Росії у видаленні статей про війну в Україні. Тоді йшлося про статті на теми: Вторгнення Росії в Україну, Військові злочини під час російського вторгнення в Україну та Бійня у Бучі.   У Росії створюють альтернативу Вікіпедії      

Джерело