Харківським дітям видають пігулки йодиду калію

Фото: Суспільне. Препарат можна отримати у свого педіатра, але вживати необхідно тільки при загрозі ядерного удару.

Усі харківські діти у віці до 16 років можуть отримати йодид калію в поліклініці.

Для цього треба звернутися до педіатра, із яким укладено декларацію. Він проконсультує, зробить запис у журналі про видачу і видасть необхідну дозу таблетованого препарату (від чверті до цілої таблетки).

«Його не треба приймати зараз, це на випадок радіаційної хвилі, коли буде сповіщення ДСНС про те, що є загроза радіаційного опромінення. Таблетку потрібно приймати у часовому проміжку до шести годин від моменту сповіщення, щоб уберегти щитоподібну залозу», — розказала педіатр дитячої поліклініки №1.

У Харківській міській раді говорять: отримати пігулку можуть усі батьки харківських дітей, які наразі знаходяться в місті.

«Йодид калію є у всіх поліклініках, видають безкоштовно», — повідомила заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

За даними міськради, йодид калію був переданий місту по лінії Міністерства охорони здоров’я. Його треба приймати тільки людям у віці до 40 років.

Які дози пігулок йодиду калію приймати?

• діти від одного місяця до трьох років — 32 мг;

• діти 3-12 років — 62,5 мг;

• підлітки 12-13 років та дорослі до 40 років —125 мг.

Кому протипоказані ліки?

Людям старше 40 років — за винятком вагітних жінок або тих, які продовжують грудне вигодовування, — приймати йодид калію не потрібно. У такому віці щитоподібна залоза не накопичує радіоактивний йод, а прийом йодиду калію може призвести до порушень функції щитоподібної залози, зокрема, гіпотеріозу.

Також у міністерстві наголошують, що замінити йодид калію іншими препаратами, що містять йод, неможливо.

Приймати йодид калію без оповіщення ДСНС про загрозу не можна, бо можуть виникнути ускладнення у вигляді різних хвороб щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Так, ефективним є прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіацією та 8 годин після такого враження.

Раніше повідомлялося, що йодид калію видають мешканцям Житомира та київським школярам.

Як писав KHARKIV Today, з перших днів повномасштабного вторгнення в Україну росіяни привели у стан підвищеної боєздатності ракети-носії ядерних боєголовок. Протягом усіх семи місяців війни окупанти шантажують світ ядерним ударом. Раніше все не йшло далі розмов. Після Харківського розгрому Путін підвищив ставки: сьогодні він оголосив про приєднання до РФ окупованих районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. У бік України знову звучать погрози, які світові лідери радять сприймати цілком серйозно. Про те, як вберегтися від радіації, читайте в матеріалі.

Джерело