Чому поляки хочуть відгородитися парканом від України » Экономика | Ekonomist

Польща на сьогодні є економічним «тигром» Центральної Європи, що стало можливим завдяки вдало проведеним реформам на початку 90-х років минулого століття. Польща виступає послідовним прихильником політики США на європейському континенті.

В останні десятиліття Варшава є також одним з основних союзників Києва, в тому числі і в питаннях євроінтеграційних устремлінь України. Однак посилення напруження на східному напрямку змушує представників польського політичного істеблішменту робити різкі заяви стосовно посилення обороноздатності Речі Посполитої.

У Польщі допустили можливість будівництва паркану на кордоні не лише з Білоруссю, а й з Україною. Причину пояснили «роками занепокоєння та агресії» у нашій країні.

Відповідну заяву зробив віце-прем’єр міністр країни Ярослав Качиньский в інтерв’ю Gazeta Polska Codziennie, пише RMF 24. Він пояснив, що наразі невідомо, проти кого націлена агресія РФ і куди Москва може піти далі.

«Я не виключаю, що вже створену дамбу на кордоні з Білоруссю треба буде зміцнити та продовжити до кордону з Україною», – наголосив він.

Зазначимо, що Ярослава Качиньского вважають неформальним лідером не лише провідної політичної сили «Право і справедливість», але і «сірим кардиналом» всієї польської політики. Він разом зі своїм покійним братом Лехом Качиньским у 2005-2010 роках створили надійне підґрунтя для посилення позицій Польщі не лише на європейському континенті, але і в світовій політиці в цілому.

Економіст

Источник