У Харківському центрі комплектування розповіли, кого не мобілізують

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Волонтерам та жителям деокупованих громад обіцяють відстрочку.

Трьох чоловіків з Харківської області притягнули до кримінальної відповідальності після того, як вони проігнорували повістку про призов до армії.

Ще кілька таких справ знаходяться на розгляді судів. Про це розповів начальник Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап. 

Згідно з законом, якщо чоловік отримав повістку для уточнення даних від центру комплектування і проігнорував її, його можуть покарати штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. Для тих, хто пройшов медкомісію та отримав направлення в частину, але не з’явився, передбачене кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років.

За словами Володимира Арапа, ухилянтів у Харківській області небагато, але серед них на початку війни було багато тих, кому терміново знадобилося навчатися за кордоном.

«Було багато людей, які в 40-50 років отримували якісь там документи, що вони навчаються в польському закладі, в канадському, чеському, приїжджали, щоб отримати довідку на виїзд за кордон — і ми не могли заборонити, бо вони надавали документи. Але дивишся на цих людей — і трішки стає соромно», — каже полковник.

Начальник Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап. Фото: скрін відео 

Він також пояснив, чому повістки часто вручають на вулицях. Справа в тому, що багато чоловіків зараз не живуть за місцем реєстрації, тому простіше «запросити» їх до центрів комплектування у громадських місцях. 

За словами Володимира Арапа, на деокупованих територіях вже теж діють центри комплектування. Але він пообіцяв, що силою нікого з жителів цих міст та сіл мобілізувати не будуть.

«Ніхто примусово не призиває цих військовозобов’язаних, які й так багато чого пережили на окупованих територіях. Ми з розумінням до цього ставимось. Ми також люди і розуміємо, що зараз прийти до них і сказати, що ви теж підлягаєте мобілізації — це не зовсім вірно. Але та категорія, що побула в окупації, вони самі приходять і просяться призватись до Збройних сил, щоб помститися ворогу за те, що він накоїв на їхній рідній землі», — каже Арап.

Раніше повідомляли: Захисники Харківщини «Вовки Да Вінчі» шукають бійців

За інформацією KHARKIV Today, випадки мобілізації у звільнених громадах все ж трапляються.

«Мій дядько отримав повістку,  пішов до військкомату, там його почали перевіряти на здоровʼя, сказали лікувати грижі на хребті та через місяць приходити, хочуть його медиком узяти», — розповіла жителька селища Чкаловське.

Є ще одна категорія людей, до яких у центрі комплектування — особливе ставлення. Це — волонтери. За словами Володимира Арапа, вони співпрацюють з багатьма волонтерськими центрами Харкова, і якщо звідти пишуть листа чи телефонують і просять залишити в тилу якогось їхнього військовозобов’язаного волонтера, то воєнкоми, як правило, йдуть назустріч. 

Джерело