G7 обіцяє для росії «серйозні наслідки» в разі застосування зброї масового ураження

Країни Групи семи готові запровадити проти росії серйозні наслідки, якщо кремлівське керівництво вирішить застосувати у війні проти України будь-який вид зброї масового ураження (ЗМУ).

Про це йдеться в спільній заяві глав зовнішньополітичних відомств G7, оприлюдненій у п'ятницю за результатами дводенної зустрічі, передає Укрінформ.

«Безвідповідальна ядерна риторика рф є неприйнятною. Будь-яке застосування росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме серйозні наслідки», — наголошується в документі.

Країни G7 також наголосили, що відкидають неправдиві заяви рф про начебто підготовку Україною радіологічної «брудної бомби».

«Перевірка, проведена МАГАТЕ, підтвердила, що ці звинувачення безпідставні, і ми вдячні Україні за її прозорість», — зазначається в заяві.

Країни «сімки» також засудили захоплення та мілітаризацію росією Запорізької АЕС, викрадення українського персоналу, повідомлення про жорстоке поводження з ним, а також навмисну дестабілізацію діяльності електростанції. Вони висловили підтримку зусиллям МАГАТЕ щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

«Ми надалі накладатимемо економічні витрати на рф та інші країни, а також на фізичних чи юридичних осіб, які надають військову підтримку москві в її агресивній війні», — наголошується в документі.

Група семи також звернулася із закликом до влади білорусі припинити сприяння агресивній війні рф проти України, включно з дозволом для російських сил використовувати територію рб для запуску ракет по Україні.

«Якщо білоруська влада ще більше втягуватиме білорусь безпосередньо у війну росії, G7 запровадить проти режиму величезні нові покарання», — йдеться в комюніке.

Країни «сімки» підтвердили непохитну відданість подальшій фінансовій, гуманітарній, оборонній, політичній, технічній та правовій підтримці України, щоб зменшити страждання її народу.

«Ми шануємо хоробрість і стійкість українського народу на тлі неспровокованої агресії рф, ми прагнемо допомогти Україні задовольнити її потреби в підготовці до зимового періоду», — зауважується в документі.

Як повідомляв Укрінформ, 3-4 листопада в німецькому Мюнстері відбулася міністерська зустріч G7 на рівні глав зовнішньополітичних відомств країн-членів Групи семи.

Источник