Як розрахувати, скільки коштує ваш вільний час

Поважайте себе і не давайте експлуатувати за принизливу оплату, тим більше у вільний час, ціна якого істотно вище робочого.

Більшість недооцінює свій головний ресурс поряд зі здоров'ям — час. Його ніколи не буває багато, його не продають в магазинах, є лише обмежене число, видане при народженні, інформує Ukr.Media.

При цьому люди продовжують марнувати час, так, ніби вони вічні, і не розуміють, яку цінність витрачають даремно. У цій статті ми розповімо, як розрахувати вартість свого вільного часу. Щоб ви зрозуміли, наскільки це важливо, ми будемо відштовхуватися від звичної міри виміру — грошової, попри те, що час безцінний.

Підрахуйте, скільки коштує година вашого робочого часу

Багато хто не замислюється, скільки коштує їх година робочого часу, вважаючи за краще оперувати більш зрозумілими цифрами, наприклад, зарплатою за місяць.

Уявімо, що є умовний Коля, який отримує 16 800 гривень. Якщо Коля захоче порахувати, скільки він отримує в день, то просто розділить цю суму на середнє число робочих днів у місяці — 21. Виходить, що в день він заробляє 800 гривень. За цією ж логікою, працюючи восьмигодинний день, одна година колі коштує 100 гривень.

Насправді ні. Сюди, як мінімум, входить ще й 1 година відпочинку, яка, зазвичай, проходить так само на роботі або в тих же стінах. В такому випадку його зарплата вже становить 89 гривень. Але і це ще не все. Додайте до цього час, витрачений на дорогу до роботи, бо його теж можна зарахувати до трудового процесу, адже Коля їде отримувати засоби виробництва в "оренду". Уявімо, що його дорога займає 1 годину. Разом вартість робочої години цього середньостатистичного хлопця дорівнює 80 гривень.

Оцініть доступну кількість годин з точки зору адекватності витрат часу

З вищеописаного прикладу можна зробити висновок, що кожен вільний час оцінюється в ті ж 80 гривень, за які Коля продає свою працю. Ні, це не так.

Потрібно розуміти, що з тих умовних 14 годин, що залишаються у вас у вигляді вільного часу, більшу частину ви використовувати не можете. Віднімемо 8 годин на сон, і залишається тільки 6. Далі віднімаємо ще 1 годину на душ, прийняття їжі та інші приготування до робочого дня і отримуємо 5 годин.

Справедливості заради ми не брали до уваги вихідні, де вам доступно приблизно 14 годин вільного часу. Далі будемо відштовхуватися від припущення, ніби суботи і воскресіння не існує.

Отже, у вас є тільки 5 годин вільного часу в день, які ви можете витратити на додаткову працю. Причому це максимум, зазвичай вільного часу ще менше. Йдемо далі.

Подумайте про підвищувальний коефіцієнт, який спонукав би вас зайнятися додатковою роботою

Підходимо до найцікавішого — збільшення оплати праці. Навіть якщо відштовхуватися від Трудового кодексу, понаднормова оплата оплачується в подвійному розмірі. Але навряд чи багатьох влаштує навіть подвійний розмір при такій порівняно низькій ставці, як в нашому прикладі.

Тут і з'являється точна цифра, той поріг, нижче якого ви і палець об палець не вдарите. Уявімо, що тому ж Колі запропонували підробіток в 8400 гривень, але він відмовився. Тоді 1 година його вільного часу розраховується за такою формулою: оплата праці / усереднені 5 годин вільного часу. В даному прикладі виходить сума 80 гривень в час, але це неправильний розрахунок.

Вірна формула в істинному вигляді виглядає наступним чином:

Оплата праці поділена на усереднені 5 годин вільного часу, повинна бути більшою, вартості 1 години, вище якої ви, ймовірно, погодитеся на роботу.

Якщо ж після розрахунку за формулою виходить та ж або менша сума оплати праці, ніж в робочий час, то ви витрачаєте вільний час в збиток собі.

Врахуйте всі витрати

Крім часу ви також несете витрати і в інших моментах, наприклад, в комунальних послугах, коли витрачаєте електрику для виконання роботи у вільний час. Підсумкова сума вашого доходу виглядатиме наступним чином:

Вартість 1 години вільного часу — сума всіх витрат, в тому числі і амортизації коштів для здійснення праці.

Виходить, що якщо Коля працює у вільний час на власній машині і за годину витрачає бензину на 20 гривень, потрібно відняти цю суму від 80. Сюди ж входять і дрібні непомітні витрати, уявімо, що вони рівні 5 гривням на годину. Разом 75 гривень — чистий прибуток героя нашого прикладу і більш-менш точна вартість його робочої години.

Источник