6 листопада – День ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість»: звичаї, традиції та прикмети свята

Сьогодні заборонено приймати подарунки та частування від протилежної статі, оскільки в цей день будь-яку людину легко приворожити.

У цей день, 6 листопада, віруючі православної церкви шанують ікону Богородиці "Всіх скорботних Радість". Інші назви свята: Світець, Скорботна Божа Мати, День Арефи, Афанасій, інформує Ukr.Media.

Рано вранці 6 листопада, перед тим, як йти працювати, селяни йшли до церкви і молилися до ікони Божої Матері, просячи у неї позбавлення від скорботи, полегшення переживань і допомоги в подоланні життєвих негараздів.

Звичаї та традиції свята

Традиційно з цього дня починалися дівочі зимові посиденьки. Відбувалося все це при світлі скіпи, тому і сам день нерідко називали Світцем. Вважалося, що при світлі скіпи, викувані візерунки, трави і птиці, як би підказували дівчині про душу судженого, про любов. З давніх-давен в цей день незаміжні дівчата проводили ворожіння на ім'я майбутнього судженого або інші магічні ритуали, але всі вони неодмінно були пов'язані із заміжжям.

Проходили такі посиденьки щовечора, лише не відбувалися напередодні великих свят і субот. Місцем збору була хата або будинок вдови або літньої жінки, якій платили гроші за знімання кімнати. Платою виступали продукти (в основному овочі) або пропозиція про літнє відпрацювання в городі або полі. Господиня ставила самовар, а дівчата приносили частування — пироги, млинці, пиріжки і пряники, а також насіння.

За домовленістю збиралися то в одній, то в іншій в хаті. Листопадові ночі, поки сніг не випав — темні. Тому зазвичай в передньому кутку стояв хазяйський світець з палаючою скіпою. Дівиці збиралися прясти, а всякий хлопець про світця задумував.

Світець прикрашало різьблення. Сухі поліна на скіпу, зазвичай, приносили на посиденьки хлопці. Запалити — значить світити темряву. Світкою у давнину називали полум'я запаленої скіпи. При світлі скіпи підбиралися для вишивання нитки, ткалися візерункові полотна, розшивалися бісером убори. До цього часу не втратили вони своїх кольорів і продовжують радувати око.

Обряди

Світцем називали дерев'яний стовпчик з рогатиною нагорі. Тому світець називали ще й козою. У рогатину вставляли скіпу, поруч зі світцем обов'язково ставили коритце з водою, на випадок, щоб іскри не підпалили підлогу.

Посиденьки починалися з "урочної" роботи — кожній з дівчат її мати давала "урок", тобто завдання: скільки саме роботи треба виконати. Коли робота була виконана, починалася друга частина — веселощі, пісні, супроводжувані танцями та іграми. В обумовлений час в хату приходили молоді хлопці, які вибирали наречених, а потім надсилали в їхні будинки сватів.

Мужики в цей день працювали у дворі — чистили, лагодили поламаний інвентар, прибирали в хліві і стайнях. Жінки готували узвар із сухофруктів, в який додавали мед, що залишився після вчорашнього дня. Згідно з прикметами, такий напій рятував від багатьох бід, особливо якщо помолитися перед тим, як його пити, перед іконою Богоматері.

Згідно з повір'ям, якщо 6 листопада ненавмисно розіб'ється дзеркало — бути великій біді. У народі вважали, щоб попередити біду, напророчену розбитим дзеркалом, необхідно змести всі уламки в одне місце, розставити навколо них на підлозі сім церковних свічок, запалити їх, обернутися тричі навколо себе проти годинникової стрілки і задути їх за один раз. Віник, уламки і свічки викинути в безлюдному місці або закопати. Підлогу вимити, додавши в воду трохи святої води, і самому прийняти душ.

Народні прикмети

  • Ворони в зграї збираються — буде рясний снігопад.
  • Дрова в багатті, печі або каміні голосно потріскують, значить, незабаром вдарять сильні морози.
  • Скіпа метає іскри і не загоряється — до відлиги.
  • Після тривалого затишшя подув вітер — чекайте снігопаду.
  • Тривалий вітер, що дме з півночі, віщує заметіль, під час якої сніжинки будуть дуже великими.
  • Власникам собак можна звернути увагу на його шерсть: якщо вона після осінньої линьки стала густішою, ніж зазвичай, то зима буде морозною.
  • Згідно з прикметами, якщо 6 листопада за людиною слідує білий собака, то її чекає удача і сімейне щастя.
  • Собака риє яму — бути морозу.
  • Почути в цей день спів цвіркуна — поганий знак! У будинку буде небіжчик.
  • Якщо розбили тарілку, то хтось із родичів протягом наступного року помре.
  • Впасти ненавмисно в яму в цей день — до довгого і щасливого життя.
  • На 6 листопада потрібно планувати продажі і ділові угоди — згідно з прикметами, вони будуть успішними.

Источник