28 грудня – День Святого Трифона. День цілющих молитов

Потрібно молитися, щоб поліпшити своє самопочуття?

День Святого Трифона відзначається по православним канонам 28 грудня. Прийнято молитися і просити святого допомогти в духовному та тілесному зціленні. Молитва володіє величезною силою, особливо якщо вона вимовляється з душею і від чистого серця. Тому молитися треба не від випадку до випадку, а щодня, дякуючи за все Господа нашого, інформує UkrMedia.

Хто такий Святий Трифон?

Його житіє було написано в XVII столітті на підставі записів, що зберігалися в Печенігському монастирі.Святий Трифон з'явився на світ в червні 1495 році в сім'ї сільського священика у місті Торжок, розташованому в Твері. З дитинства відрізнявся міцним здоров'ям і богатирською силою. В юності працював у місцевого боярина, потім вступив на військову службу. Після чого став ватажком зграї розбійників, що наводила жах на простих людей. Одного разу в пориві люті вбив свою кохану. Усвідомивши, що він зробив, сильно розкаявся і пішов на Кольський півострів.

П'ять років Митрофан поневірявся по диких лісах, поки не зустрів Феодорита Кольського, який прибув в цю місцевість з метою звернути язичників до християнської віри. Кілька років вони спільно працювали і, незважаючи на шалений опір з боку місцевих чаклунів, змогли добитися успіху в своїй діяльності. У 1532 році Трифон заснував монастир в ім'я Святої Трійці.

Помер святий у віці 88 років, 15 грудня 1583 р. Незадовго до смерті він передбачив братії свого монастиря розорення обителі і смерть від меча. І дійсно, через 6 років монастир був розорений. Його насельники, пам'ятаючи заборону Трифона, влаштовувати побоїще в храмі, прийняли смерть, стоячи на колінах за молитвою.

Як поліпшити своє самопочуття за допомогою особливих молитов

Вважалося, що в день Трифона 28 грудня молитви легко доходять до Вищих сил, особливо ті благання, які стосуються здоров'я. На день Трифона всі молитви мають особливу цілющу силу. Тому молилися за рідних і близьких, просячи благословення і допомоги святого. Якщо вас застала сильна хвороба, і ви навіть не маєте можливості відвідати храм, попросіть ваших близьких поставити свічку за ваше здоров'я. А самі помоліться, залишившись вдома.

Молитва Святому Трифону про здоров'я

О святий мучениче Христовий Трифоне, швидкий помощниче і всім хто до тебе звертався і молився перед святим твоїм чином швидкопослушний предстателю! Вислухай нині і на всякий час моління наші, недостойних рабів твоїх, почитали святу пам'ять твою в всечесному храмі цім, і предстательствуй про нас перед Господем на всякому місці. Ти бо, угодниче Христовий, у великих чудесех вознесений, источаяй цельби притікають з вірою і суща в скорботах людини заступай, сам обіцяв єси перш результату твого від житія цього тленнаго молитися за них до Господа і виклопотав єси у Нього дар сей: аще хто в якій нужді, печалі або хворобі душевній або тілесній призивати почне святе ім'я твоє, тієї так врятований буде від усякого прилога злаго. І як ти іноді дочку царьова, в Римі граді від диявола мучиму, зцілив єси, сице і нас від люті його підступів збережи по вся дні живота нашого, особливо ж у день последняго нашого подиху предстательствуй про нас. Буди нам тоді помічник і швидкий прогонитель лукавих духів, і до Царства Небесного ватажок. І идеже ти нині предстоішь з лики святих біля Престолу Божого, моли Господа, так і сподобить нас бути причасниками присносущнаго веселощів і радості, та з тобою купно прославляємо Отця і Сина і Святого Духа навіки. Амінь.

Молитва святому Трифону про зцілення

Вислухай нині і на всякий час моління наші, недостойних рабів твоїх, почитали святу пам'ять твою в всечестнем храмі цім, і предстательствуй про нас пред Господем на всякому місці. Ти бо, угодниче Христовий, у великих чудесех возвишений, источаяй цельби притікають до тебе з вірою і сущия в скорботах люди заступаяй, сам обіцяв єси перш результату твого від житія цього тленнаго молитися за них до Господа і виклопотав єси у Нього дар сей: а ще хто в якій нужді, печалі і хворобі душевній або тілесній призивати почне святе ім'я твоє, тієї так врятований буде від усякого прилога злаго. І як ти іноді дочку цареву, в Римі граді від диявола мучиму, зцілив єси, сице і нас від люті його підступів збережи по вся дні живота нашого, особливо ж у день последняго нашого подиху предстательствуй про нас. Буди нам тоді помічник і швидкий прогонитель лукавих духів, і до Царства Небесного ватажок. І идеже ти нині предстоішь з лики святих біля Престолу Божого, моли Господа, так і сподобить нас бути причасниками присносущнаго веселощів і радості, та з тобою купно прославляємо Отця і Сина і Святого Духа навіки. Амінь

Також на день Трифона робили цілющі відвари і настоянки, які володіли особливою силою. Наприклад, відвар ялинової хвої, який рятував від застуди, фурункульозі, хворобах шкіри. Бралися молоді ялинові лапки, милися і потім обдавалися окропом. Після цього ялинові лапи занурювалися в дерев'яну ємність і заливалися окропом. Можна було пити отриманий відвар, застосовувати для примочок і компресів, мити ним волосся і шкіру.

Як відігнати нечисту силу в день Трифона

Сонце, що з'являється в день Трифона, наділяється особливим сакральним сенсом. Саме в цей час воно відтягувало нечисту силу від хати. У цей день не працювали і займалися хазяйськими справами. Обряди, що проводяться для захисту від нечистої сили здійснювалися не тільки в хатах, але і у дворах і стійлах з тваринами. Гарним способом захисту від пристріту вважалося підкладене зварене яйце під поріг будинку, яке обмотували червоною ниткою. Робили обряд жінки, наговорюючи на яйце особливі обрядові слова.

В цей день і житло захищалося від темних сил. Для цих цілей в сіни підкладалися гілочки чортополоху або звіробою. Вважалося, що недобра людина не увійде в будинок, в якому в затишному містечку прихований чортополох.

Відганяли нечисть і за допомогою попелу з печі. Для цього з наговорами брали золу, ходили навколо будинку і розсипали її.

Прикмети дня

Вважалося, що тривалість дня починає потихеньку рости. Селяни на Русі вважали, що погода в день Трифона покаже, яка весна прийде. Якщо день був сонячний, то і весна буде рання та тепла. Слов'яни допомагали сонцю швидше визирнути з-за похмурих хмар. Для цього рано вранці приносили з печі гаряче вугілля і викладали його на сніг. Вважалося, що це допоможе сонцю швидше виглянути.

Зазвичай погода в цей день була морозна. Подейкували, що птах на Трифона не співає. Якщо говорити про прикмети, то вважалося, що чим гучніше на вулиці пищать синиці, тим міцнішим буде мороз в найближчі дні. Вкриті інеєм дерева казали про те, що перші літні дні будуть прохолодними і дощовими.

Погано якщо в день Трифона було мало снігу. Вважали, що літо буде спекотним і без дощів. Багато снігу, сонце і мороз були хорошою прикметою. Наші предки вважали, що таким чином день Трифона віщує тепле, помірно-дощове і хлібородне літо. А ще гладкий сніг говорив про те, що рік може видатись не врожайним і не хлібородним.