8 листопада — Дмитрів день: звичаї, традиції та народні прикмети свята

Сьогодні не можна лихословити, влаштовувати сварки і лаятися з близькими, інакше все погане зроблене і сказане в цей день повернеться втричі.

Народне свято Дмитрів день відзначається 8 листопада (за старим стилем — 26 жовтня). У цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського, інформує Ukr.Media.

У народі святого прозвали Дмитро Мироточець за те, що з його мощей виділялася цілюща пахуча олія (миро-ялин). День 8 листопада був продовженням попереднього Дідівського плачу, коли оплакували покійних родичів.

Звичаї та традиції свята

8 листопада — останній день Дідівського тижня. Сьогодні справляють поминки по покійним предкам. У Дмитрів день, як і напередодні в батьківську суботу, було прийнято справляти поминки по покійним. Цю традицію встановив князь Дмитро Донський, який після перемоги в Куликовській битві влаштував панахиду за всіма загиблими на полі брані. У цей день прийнято ходити до церкви і ставити свічки за упокій, відвідувати могили померлих рідних і близьких і залишати там їжу, щоб душі покійних могли вдосталь поласувати.

До цього дня необхідно було встигнути послати сватів в хату дівиці, так як Дмитрієвим днем за старих часів завершувався шлюбний осінній сезон. "До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра не буде така", — говорили в народі, маючи на увазі, що дівчата після цього дня почнуть виходити заміж. З давніх-давен вірили, що дівчина, яка не вийшла заміж до цього дня, ще довго буде ходити в дівках, так як до неї ніхто не захоче прийти свататися. Дівчина, яка не отримала до Дмитра пропозицію руки і серця, йшла в поле, вставала під березу і скаржилася їй на свою самотність. Існувала в народі прикмета, що дерево послухає, тай допоможе їй в наступному сезоні знайти собі другу половинку. Берізку потрібно було обійняти і зробити їй якийсь подарунок — хустку або стрічку.

Дмитру Солунському молилися про надання допомоги на полі брані, про дарування мужності і терпіння. У цей день клали записки з проханням до Дмитра виконати задумане. Для цього брали кленовий лист, наговорювали на нього своє прохання і несли його до дубового дупла, примовляючи: "Дмитро, ти в дупло заглянь і моє прохання дізнайся. Словом Божим буду просити, його скоріше виконати". Потім йшли, не озираючись і ні з ким по дорозі не спілкуючись. Вдома необхідно перехреститися тричі біля будь-якого образу святого, а після випити три ковтки освяченої води.

Народні прикмети

  • Зоря пофарбована в багряний колір — вітер буде завивати.
  • Якщо 8 листопада вранці видно іній — взимку буде дуже багато снігу.
  • Якщо в Дмитрів день стоїть холод і сніг, то весна пізно увійде в свої права і буде холодною.
  • Якщо за віконцем відлига, то погода буде теплою всю зиму і весну.
  • До цього дня річки ще не вкрилися льодом — морозів не буде до кінця листопада.
  • Якщо дівчина не вийшла заміж до цього дня, то ще довго буде в дівках ходити.
  • Помітили, що зірки вночі мерехтять червонуватим або синім світлом — негода затягнеться надовго.
  • Вранці на гілках дерев багато інію — взимку очікуються часті снігопади.
  • Холодно і сніжно — весна прийде пізно і не порадує гарною погодою.
  • Якщо шкірка на цибулинах дуже товста і погано рветься, то зима буде морозною з частими хуртовинами.
  • На річках досі не з'явився лід, значить, до кінця листопада не настане холод.

Источник