Настоятель храму УПЦ працював на окупантів на Харківщині

Фото: СБУ Священослужитель та прихожанка втекли до Росії.

Чоловік та жінка розповсюджували прокремлівську пропаганду.  

Настоятель одного із храмів Української православної церкви Московського патріархату у Харківській області був поплічником Кремля. Йдеться про настоятеля храму в селі Гетьманівка (колишній Шевченківський, укрупнений Купʼянський район). Там є Храм Святителя Митрофана Воронезького.

«Під час тимчасової окупації Куп’янського району настоятель храму закликав місцеву релігійну громаду підтримати загарбників. Також у своїх «проповідях» виправдовував злочини агресора у війні проти України. Крім того, він усіляко сприяв поширенню окупаційного режиму у захопленій частині регіону і для цього особисто контактував з місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим. Саме з ним представник УПЦ МП погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення громадян до лав ворога і дискредитації Сил оборони України», — написав він.

За даними СБУ,  для проведення підривної діяльності настоятель храму залучив прихожанку з одного із місцевих селищ, яка допомагала йому розповсюджувати прокремлівську пропаганду на території громади.

«Однак, під час звільнення району клірик зі своєю спільницею втекли до Росії, де намагаються переховуватись від правосуддя», — розповіли у спецслужбі.

Раніше повідомляли: Вчителька з Харківщини виїхала до Москви і знімається в сюжетах Путіна

Наразі обом фігурантам повідомили про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської федерації проти України) та оголосили у розшук. 

За даними LB.ua, йдеться про настоятеля Вадима Надутого. 

Фото: СБУ

 

Джерело