9 листопада — Обітниця на Параскеву: історія, традиції, обряди та прикмети свята

Сьогодні прийнято давати обітницю і виконувати її, інакше можна було здобути славу балакуна і ледаря.

Народно-християнське свято Обітниця на Параскеву відзначається 9 листопада (27 жовтня за старим стилем) кожного року. У цей день православна церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця. У православній традиції це переддень Дня великомучениці Параскеви, названої П'ятниця, інформує Ukr.Media.

У народі це свято також називають Обітницями, через проголошення в цей день обіцянки про виконання будь-якої роботи або заповіді. Селянки нерідко давали обітницю виткати за одну ніч пелену для Ікони Діви Марії. За виконання обітниці Параскева, як вважалося, могла здійснити заповітне бажання або послати здоров'я близьким людям.

Преподобний Нестор Літописець народився в 50-х роках 11 століття в Києві. Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Постриг Преподобного Нестора наступник преподобного Феодосія, ігумен Стефан. При ньому ж він був посвячений у ієродиякона. Про його високе духовне життя говорить те, що він в числі інших преподобних отців брав участь у вигнанні біса з Микити затворника (згодом Новгородського святителя), який захопився іудейським мудруванням.

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання до 1112-1113 років «Повісті временних літ». Надзвичайно широке коло джерел (попередні літописні склепіння і оповіді, монастирські записи, візантійські, різні історичні збірки, розповіді старця-боярина Яна Вишатича, торговців, воїнів, мандрівників), осмислених з єдиної, строго церковної точки зору, дозволили преподобному Нестору написати історію Русі як складову частину всесвітньої історії, історії порятунку людського роду.

Літопис преподобного Нестора зберіг нам розповідь про перший православний храм у Києві (945), про сповідницький подвиг святих варягів-мучеників (983), про «випробування вір» святим рівноапостольним Володимиром (986) і Хрещення Русі (988).

Час преподобного Нестора був нелегким для Руської землі та Руської Церкви. Русь терзали князівські міжусобиці, степові кочівники-половці хижими набігами розоряли міста і села, викрадали в рабство людей, спалювали храми і обителі. Преподобний Нестор був очевидцем розгрому Печерської обителі в 1096 році. У літописі дано богословське осмислення вітчизняної історії. Духовна глибина, історична вірність і патріотизм «Повісті временних літ» ставлять її в ряд найвищих творінь світової писемності.

Преподобний Нестор помер приблизно в 1114 році, заповівши Печерським ченцям-літописцям продовження своєї праці. Його наступниками в літописанні стали ігумен Сильвестр, який надав сучасний вигляд «Повісті временних літ», ігумен Мойсей Видубицький, який продовжив її до 1200 року, нарешті, ігумен Лаврентій, який написав в 1377 році найдавніший зі списків що дійшли до нас, зберегли «повість» преподобного Нестора («Лаврентіївський літопис»).

Традиції та обряди свята

Головні традиції 9 листопада — давання обітниць, прядіння пелени (покривала на ікону).

Свята Параскева вважалася заступницею всіх жінок. Тому напередодні її дня, в ніч з 9 на 10 листопада (за новим стилем) жінки давали обітницю виконати нелегку роботу в глибокому мовчанні і зосередженості. Даючи обітницю на Параскеву, жінка могла, наприклад, дати обітницю за добу зшити сорочку, щоб виповнилося її бажання або в близької для неї людини відпустила хвороба. За старих часів вірили, що Параскева за це пошле здоров'я близьким або виконає заповітне бажання жінки.

Обітницею називали обіцянку, яку людина самовільно накладала на себе в ім'я виконання чогось. Виконання обітниці було святим обов'язком. Якщо людина не виконувала обітницю, вона назавжди могла втратити добру думку оточуючих. Звичайні люди у виконанні обітниці ставили святі хрести з іконами святих, перед якими вони давали обітницю. А заможні люди могли спорудити цілу каплицю. Такі каплиці завжди утримували в чистоті, а осквернення їх вважалося смертним гріхом.

Якщо в будинок приходило нещастя, потрібно було дати обітницю і виконати її в повному мовчанні, а на наступний ранок піти до церкви і помолитися святій Параскеві, попросити її допомоги. У цьому випадку біда повинна була піти.

Прикмети та приказки

  • Якщо вранці на гілках дерев лежить іній — чекайте морозу.
  • Якщо вранці стелиться туман — відлига не за горами.
  • Якщо гусак заходить на лід, значить, зима ще не скоро прийде.
  • Якщо в цей день актор після вистави візьме з собою додому принесені і подаровані йому квіти, то його популярність згасне.
  • Знахарі в цей день знімають сильні псування.
  • День хороший для закінчення будь-якої справи і поганий для різних починань.
  • У цей день особливу увагу потрібно приділити очам.
  • Після дуже сильної мряки чекайте відлигу.
  • Собака вуличного утримання весь день ходить сонний — до негоди.
  • Протягом декількох днів відбувається різка зміна сили вітру, що дме в одному напрямку — до опадів.
  • Якщо 9 листопада дати обіцянку і виконати її, то все погане залишиться в минулому.
  • Якщо обіцяне не виконати, то нещастя буде.

Источник