Маляр: Росіяни штучно створюють гуманітарну катастрофу на Херсонщині — Події

Маляр: Росіяни штучно створюють гуманітарну катастрофу на Херсонщині - Події

Фото: facebook.com/ganna.maliar

На тимчасово окупованій частині Херсонщини російські військові всіляко намагаються змусити місцевих мешканців виїхати. А для цього продовжують  штучно створювати нестерпні умови життя та провокувати гуманітарну катастрофу. Про це на брифінгу повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

— Через низьку купівельну спроможність місцевого населення спостерігаються закриті магазини, кіоски, майже припинено доставку продовольчих товарів та ліків для населення. Фактично наші люди, які вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях, перебувають у стані гуманітарної катастрофи, — сказала Маляр.

За її словами, у населених пунктах Херсонської області противник обладнує вогневі позиції артилерії безпосередньо у житлових забудовах, руйнуючи будинки українців. Таким чином, зокрема росіяни намагаються тиснути на громадян, змушуючи виїхати.

– На тимчасово окупованій території України російські загарбники продовжують штучно створювати умови, за яких місцеве населення змушене залишати свої будинки. Зокрема, у населених пунктах Херсонської області противник обладнує вогневі позиції артилерії безпосередньо у житлових забудовах та проводить інженерно-фортифікаційні роботи, руйнуючи приватні будинки наших громадян, – зазначила Маляр.

Заступник міністра розповіла, що для виключення можливості доступу до достовірної інформації окупанти знищують інфраструктуру зв’язку, зокрема, на тимчасово окупованих територіях демонтують елементи системи мобільного обладнання та вилучають Wi-Fi роутери, завдяки яким місцеві жителі мали доступ до альтернативних джерел інформації.

Також встановлено, що окупанти пограбували Херсонський обласний художній музей імені Шовкуненка та вивезли не лише цінні експонати, а й звичайні побутові речі. А з державного архіву Херсонської області вивезено все офісне обладнання та архівні матеріали, в тому числі документи XVIII-XIX століття.

Джерело