23 грудня — Міна Красномовний: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна лаятися, лихословити і пліткувати.

Всенародне свято Міна Красномовний відзначається щорічно в грудні, 23 числа. Православною церквою в цей день шануються святі мученики Міна Красномовний, Єрмоген і Євграфій, інформує Ukr.Media.

Історична довідка

Міна служив в якості високопоставленого воєначальника при дворі римського імператора Максиміліана в 4 ст. Він походив з роду знатних патриціїв, тому в дитинстві отримав прекрасну всебічну освіту, був гострий розумом і вельми красномовний, при цьому таємно сповідував християнство, як і багато освічених людей того часу.

У цей період в Олександрії, колишній одній з римських провінцій, спалахнули релігійні хвилювання між язичниками і християнами. Щоб вони не переросли у відкритий бунт, Максиміліан послав полководця на чолі великого загону для придушення заворушень. Той успішно впорався із завданням, але почав сповідувати віру Христову відкрито.

Коли новини дійшли до Риму, імператор був розлючений, і відправив місцевого язичницького єпарха Єрмогена для організації суду і покарання олександрійських християн. Під час судових дебатів, полководець був настільки переконливий, що Єрмоген прийняв хрещення.

Максиміліан, не зумівши остаточно повірити в подію, вирішив особисто судити і стратити відступників. Приїхавши до Єгипту, він повелів страшно катувати підлеглих, але не домігся ні від кого зречення.

Під час тривалих тортур, один з місцевих катів на ім'я Єфграфій, був настільки вражений мужнім подвигом катованих, що сам прилюдно визнав себе християнином. Доведений до білого розжарення імператор наказав охороні без жодного суду обезголовити всіх трьох на місці.

Традиції та обряди

У цей день заведено молитися до мучеників, яких поминають, про спокійний сон і зцілення очних захворювань.

Існувало повір'я, що людям, які особливо завзято моляться, вони могли дарувати дар бачити добро і зло, правду і брехню в людині.

На Міру Красномовного було заведено наговорювати спеціальні змови від безсоння, які повинні позбавити від розладу сну на весь наступний рік.

Прикмети

  • Якщо нічні зірки тьмяні і маленькі — чекайте сильного снігопаду;
  • Птахи в даху ховаються — скоро буря;
  • Пішов в цей день дощ — весна буде похмурою і дощовою;
  • У небі хмари швидко пливуть — попереду сильні заморозки;
  • На небі ні хмарки — ось-ось вдарить тріскучий мороз;
  • Якщо на нічному небі добре видно сузір'я ведмедиць (Великої і Малої) — гряде потужний буран.