На могилі Геннадія Кернеса встановлять тріумфальну арку

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Колишній мер міста похований на кладовищі №2.

Меморіал на могилі Геннадія Кернеса майже готовий. Відкриють його після Нового року, бо ще триває робота над скульптурою.

Вдова міського голови Оксана Гайсинська показала в Instsgram ескіз пам’ятника, який стоятиме на могилі Геннадія Кернеса. Фігура у повний зріст буде відлита з бронзи. Ця скульптура — лише елемент монументальної композиції, яку вже встановлюють на кладовищі.

«Архітектурна частина майже готова. Загальна ідея була зробити тріумфальну арку, бо товариш такий був — переможець по життю, кредо в нього таке було, тому й  арка. Одночасно вона чимось нагадує місто, там є такі прямокутні штуки, в яких зашифрована монограма Г1 — Геннадій перший, бо для рідних та близьких він завжди єдиний та перший. З цього міста стилізованого нібито виходить Геннадій Кернес», — розповів KHARKIV Today автор скульптури Олександр Рідний.

Скульптуру автор ліпив з реальної фотографії Геннадія Кернеса, яку він відібрав з фотоархіву разом з рідними. Лише жест вирішили замінити на той, який був досить характерний для колишнього мера і який він запозичив у Вінстона Черчилля, британського прем’єр-міністра середини XX сторіччя. 

Раніше повідомляли: У сина Геннадія Кернеса забрали керівництво фракцією «Блоку Кернеса»

«Була думка зробити його в візку, щоб це був такий символ особистої мужності, як у президента США Франкліна Рузвельта, який теж пересувався в інвалідному візку. Але рідні були проти. Для них це болісна тема», — каже Рідний.

Робота над скульптурою затягнулася через те, що росіяни розбомбили ливарню у Руській Лозовій, де мали відлити фігуру Кернеса з бронзи. Довелося шукати інший цех. Були проблеми і з доставкою граніту для монумента з Італії. Його мали привезти в лютому 2022 року, але почалася війна, доставка затрималась на кілька місяців. 

Через усі ці перепони архітектори та скульптори не встигають виробити монумент до річниці смерті Геннадія Кернеса, він буде готовий лише наступного року.

Геннадій Кернес помер у ніч на 17 грудня 2020 року в клініці «Шаріте» в Берліні. Причиною стали ускладнення після коронавірусу.

Джерело