Як знайти хорошу роботу в сучасному світі — важливі навички, якими треба володіти

З кожним роком їх стає все більше і більше.

Як прекрасно було з роботою в XIX столітті! Достатньо навчитися читати і писати — і ви вже на голову вище більшості претендентів і можете претендувати на чесний шматок хліба. У XXI столітті роботодавців важко здивувати навіть двома вищими освітами. Вони всі дивляться не в диплом, а на особистість, досвід роботи і, звичайно ж, навички, яких з кожним роком потрібно все більше і більше. Ми розповімо вам, що цікавить роботодавців у зараз, інформує Ukr.Media.

Комп'ютерна грамотність

Ще пару десятиліть тому в поняття "комп'ютерна грамотність" вкладалося вміння включати комп'ютер і працювати з програмою Microsoft Word або Excel. Сьогодні цього недостатньо.

Середньостатистичний співробітник, крім офісних програм, повинен уміти працювати з поштою, причому не лише відкривати і читати листи, а й налаштовувати шаблони, підписи, переадресацію та інші важливі речі.

Часто потрібен навик роботи з електронними планувальниками. Корпоративне спілкування відбувається в месенджерах, які відрізняються від компанії до компанії. Ну і, звичайно, не варто забувати про роботу зі всесвітньою мережею і створення бекапів.

Письмові навички

Банального вміння писати буде замало. Хороший співробітник повинен знати корпоративну етику листування, вміти складати письмові перекази того чи іншого матеріалу, моментально робити звіти з будь-якого виду діяльності, якою він був зайнятий. Ті, що працюють з клієнтами, займаються листуваннями більше, інші — менше, але її в будь-якому випадку не уникнути.

Адаптованість

Сучасне життя тече надзвичайно швидко. Якщо раніше досить було прочитати робочі обов'язки і неухильно їм слідувати протягом десятиліть, то тепер правила гри можуть змінюватися дуже швидко навіть у рамках однієї посади або спеціальності.

Хороший фахівець повинен вміти швидко реагувати на нову інформацію, підлаштовуватися під обставини, йти на компроміси і самостійно поповнювати свої знання. Інакше його швидко спишуть з рахунків.

Робота з великими обсягами інформації

У будь-якому робочому середовищі — чи то школа, чи то університет або робота — існує величезна кількість даних, статей, аналітики та книг, які можуть бути корисними. Крім того, багато посад припускають обробку і аналіз великих масивів даних.

Якщо ви повільно працюєте з інформацією, то на її аналіз у вас може піти цілий день. Вчіться зчитувати великі текстові та інформаційні поля, фільтрувати інформацію, робити цінні вичавки і не звертати уваги на спірні моменти. У цьому вам допоможуть навички швидкочитання, завдяки яким ви навчитеся читати удвічі швидше.

Без попередньої підготовки людина читає зв'язний текст зі швидкістю всього лише 200-250 слів у хвилину. Швидкочитання навчить вас читати зі швидкістю від 500 слів в хвилину. Це дозволить вам витрачати менше часу на перевірку пошти, читання статей, книг і документів.

Людські якості

Дивно, але факт — щоб отримати хорошу роботу, вам треба бути хорошою людиною. Оцінка, звичайно, йде не в глибину особистості, а по верхах. Вам слід бути ввічливими, коректними, вміти спілкуватися з різними людьми і в цілому подобатися, а не викликати страх або відторгнення. Це не пропозиція повністю змінити свою особистість, а, скоріше, натяк на важливість корпоративної культури, етики та правил поведінки. Їх вигадали невипадково: вгору просуваються люди, з якими можна знайти спільну мову.

Дуже важливим є вміння вирішувати конфлікти. На співбесідах часто пропонують задля кейса конфліктні ситуації, які потрібно подумки вирішити з мінімальними втратами. Щоб впоратися з цим завданням, ви повинні чітко розуміти, що важливо для спільної справи, але при цьому проявляти людяність і емпатію.

Самомотивація

Із самодостатнім співробітником ніхто не буде нянькатися і мотивувати його на щоденну працю. Тому у нього повинна бути пристрасть до його справи, бажання рости далі і дізнаватися нове. Вельми корисним для самомотивації буде розвиток в собі позитивного мислення. Та й узагалі в цілому ми краще робимо те, чим захоплені.

Компанії по-різному прагнуть заохотити своїх співробітників, але, зазвичай, це заохочення нерегулярно, фрагментарно або навіть несподівано. Тому призначайте собі нагороду за хорошу роботу самі. Якщо ви зробили щось дійсно добре, то не соромтеся повідомити про це начальнику. Зрозуміло, не в формі хвастощів, а в якості барвистого звіту про виконану роботу.

Креативність

Оригінальність заради оригінальності приносить лише шкоду, однак якщо ви можете звернути свою роботу в незвичайну форму, не втративши при цьому її суті, то це буде плюсом. У нинішньому світі багато співробітників, які виконують свої робочі обов'язки для галочки, щоб отримати зарплату. Креативний підхід допоможе вам виділитися серед маси таких статистів і показати, що ви небайдужі до своєї справи.

Лідерські якості

Навички лідера аж ніяк не означають, що ви повинні прагнути стати керівником відділу, підминаючи всіх під себе. Перш за все, це вміння відстояти і довести свою точку зору, здатність взяти на себе відповідальність і показати надійність.

Ви повинні ставити перед собою високі цілі і прагнути їх досягти у будь-який спосіб. Хоча і здорова амбітність не зашкодить вашому резюме, якщо ви відчуваєте, що вартуєте більшого.

Комплексний підхід

Світ XXI століття — це світ переміг постмодернізму. Все у світі взаємопов'язане і впливає одне на одного. Тому до будь-яких проблем і завдань потрібно підходити комплексно, досліджуючи їх із різних сторін і пробуючи різні теорії. Для цього потрібна гнучкість, широка ерудиція і вміння працювати в команді.

Щоб використовувати комплексний метод вирішення завдань, буде корисно вміння планувати і розкладати кожне завдання покроково. В рамках цих кроків можна застосувати різні теорії, методи і поради, а в кінці проаналізувати всі результати і зробити висновок на їх основі. Закостенілі погляди, які неможливо похитнути, у сучасному світі приносять більше проблем, ніж користі.

Источник