«Неприйнятний випад»: Москва образилася на недопуск Лаврова на зустріч ОБСЄ

"Неприйнятний випад": Москва образилася на недопуск Лаврова на зустріч ОБСЄ

Сергію Лаврову не раді ні на саміті G20, ні на зустрічі ОБСЄ

Таке рішення польської влади несумісне зі статусом голови організації, вважають у російському МЗС.

У Росії назвали провокаційним рішення Польщі відмовити міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову за участь у засіданні ради глав МЗС ОБСЄ. Про це заявило російське зовнішньополітичне відомство у суботу, 19 листопада.

Москва вважає, що Польщею «порушено Правила процедури ОБСЄ та рішення її директивних органів, зокрема рішення РМЗС ОБСЄ у Порту (2002 р.) про принципи роботи чинного головування».

У відомстві Сергія Лаврова заявили, що протягом усього року замість зміцнення ОБСЄ Варшава порушила її основи, «робила все, що могла для ерозії базової для Організації культури консенсусу, стимулювала небезпечні відцентрові тенденції».

«Неприйнятний випад проти Росії в контексті РМЗС — кульмінація всього «антиголови» Польщі в організації», — наголошується в російській заяві.

У МЗС РФ переконані, що «всі розсудливі політики поділяють позицію російської сторони про неприпустимість подібних дій та дадуть їм принципову оцінку».

Також повідомляється, що замість Лаврова російську делегацію очолить постійний представник при ОБСЄ Олександр Лукашевич.

Напередодні в МЗС Польщі заявили, що Росії відмовлять у доступі на грудневу зустріч ОБСЄ у місті Лодзь. Тож поїздка Лукашевича може виявитися «холостою».

Джерело