Господиня поділилася секретом успіху свого бізнесу, якому вже 1020 років — виявилося, що він суперечить сучасним тенденціям

Особливий підхід до ведення бізнесу допомагає господарям утримувати його 1020 років.

Магазину з Японії виповнилося 1020 років і господарі не збираються зменшувати оберти. Вони легко діляться секретом свого безсмертного підприємства, правда, щоб повторити їх досвід, доведеться забути про прибуток і осягнути дзен, інформує Ukr.Media.

Розповіді про разюче смачні підсмажені моті у маленькому магазинчику з кедрового дерева біля стін старого храму у Кіото передаються з покоління у покоління. Як передається і сама закусочна: члени родини Хасегава 1020 років намагаються підтримати традиційними японськими солодощами і смачними напоями втомлених паломників, що приїжджають з усієї Японії.

Поставивши традиції і стабільність вище за прибуток, власники магазинчика "Ічіва" пережили війни, епідемії, стихійні лиха, злети і падіння імперій. Попри все це, коржі з рисового борошна залишилися такими ж самими. Протягом більшої частини історі "Ічіви" жінки родини Хасегава готували солодку закуску більш-менш однаково.

Вони варили рис у джерельній воді з невеликого колодязя, який знаходився прямо у підвалі магазину, розтирали його у пасту, а потім формували з нього кульки, які обережно підсмажували на дерев'яних шампурах над маленькою чавунною піччю хібаті.

Карамелізована поверхня рисового тіста змащувалася солодкою пастою місо. Десерти подавали відвідувачам храму гарячими, тому що холодні моті втрачали свій особливий смак.

Правда, у XX столітті "Ічива" зробила кілька поступок сучасності. Місцевий департамент охорони здоров'я заборонив використання колодязної води, тому довелося під'єднатися до системи водопостачання. Замість людей тісто для Моті готує машина, захована на кухні.

Усе інше залишилося колишнім. Сім'я пані Хасегава не женеться за прибутком і не розширює меню: у ньому, як і тисячу років тому, можна знайти тільки моті і зелений чай. Компанія щоразу відмовляється від нових можливостей.

Зовсім нещодавно Наомі Хасегава відмовила представнику Uber Eats, який пропонував почати онлайн-доставку рисових пиріжків.

Через вірність традиціям пані Хасегава не турбується про фінанси свого підприємства.

"Щоб вижити протягом тисячоліття, бізнес не повинен просто гнатися за прибутком. У нього повинна бути вища мета. У випадку "Ічіви" — це релігійне покликання: служити паломникам храму".

Хоча пані Хасегава не може документально підтвердити точну дату заснування закусочної, і уряд, і історики підтвердили момент відкриття "Ічіви" у 1000 році. На присвоєння такого почесного статусу вплинув і магазин-конкурент, розташований навпроти. Незважаючи на суперництво, сім'я, що володіє ним, зробила усе, щоб допомогти сусідам.

Японія — це наддержава старого бізнесу. У країні проживає понад 33 тисячі осіб, які володіють бізнесом, розпочатим на початку XX століття. Понад 3100 людей продовжують сімейну справу, розпочату щонайменше два століття тому. 140 сімей "у справі" більше 500 років, і щонайменше 19 осіб стверджують, що їх сімейні підприємства безперервно функціонують з першого тисячоліття.

Почесний професор бізнесу Університету Рюкку у Кіото на ім'я Кендзі Мацуока каже, що принципи роботи цих компаній відрізняється від усього, чому вчить економіка.

"Головний пріоритет — не прибуток, не розширення, а спадкоємність. Головне — передати естафету. Кожне покоління — це бігун, який чекає на тебе попереду".

Источник