Вчені виявили, що зловживання сіллю підвищує рівень гормону стресу в організмі

Більшість дорослих людей з'їдають майже 9 грамів солі на день, адже рекомендована доза — менше 6 грамів.

Вчені, що представляють Единбурзький університет, констатують, що зловживання сіллю може підвищувати рівень гормону стресу в організмі. Ця властивість солі була виявлена ними у випробуваннях на мишах, у яких її надлишок у кормі підвищував вміст стресового гормону в крові на 75%, інформує Ukr.Media.

Дослідники виявили, що в умовах надмірно солоного раціону концентрація гормону стресу у тварин фіксувалася збільшеною в стані спокою. Коли ж миші відчували справжній стрес, рівень даного гормону вдвічі перевищував аналогічний показник у тварин, що харчувалися нормально.

"Рекомендоване споживання солі для дорослих становить менше шести грамів на день, але більшість людей регулярно споживають близько дев'яти грамів".

Хронічно високий рівень стресових гормонів у людському організмі лікарі пов'язують із його схильністю до запалення, гормональних порушень, гіпертонії, деменції. Вчені допускають, що зловживання сіллю може сприяти і появі поведінкових проблем, включаючи тривожність, агресію. У експерименті з мишами вони встановили, що надлишок солі стимулював роботу генів, відповідальних за включення білків у мозку, які контролюють реакцію на стрес.

Источник