Чому не можна пити остиглий чай та каву, розповіли дієтологи

Чим холодні напої небезпечні для здоров'я.

Допити чай, який стоїть на столі з учорашнього дня, або використовувати несвіжу заварку з чайника — нормальна практика для багатьох. Чому це небезпечно, пояснили лікарі, інформує Ukr.Media.

Чай — як чорний, так і зелений — багате джерело антиоксидантів. Серед корисних властивостей чаю — здатність гальмувати розвиток онкологічних захворювань, підвищувати енергію, покращувати відтік жовчі і багато іншого.

Але все це стосується свіжозавареного чаю, а остиглий напій і тим більше — випитий через добу після приготування, може серйозно нашкодити організму.

Стара заварка може бути просто небезпечна. Наприклад, з історії відомо, що в Японії вчорашній чай прирівнювали до отруйної речовини, вважаючи його "гірше укусу змії". А китайці і зовсім вважали давно заварений і остиглий чай натуральною отрутою. Адже крім корисних речовин, чай містить шкідливий алкалоїд гуанін, який з часом накопичується в заварці.

Шкідливий навіть не сам гуанін, а речовина, в яку він перетворюється з часом (гаунідин). Через накопичення і негативні зміни своїх властивостей гуанідин несприятливо впливає на нервову систему.

Крім того, після того як чай охолоне, під впливом повітря і тепла корисні мікроелементи в ньому втрачають силу і розкладаються, погіршуються смакові властивості і запах, а також через окислення може змінитися колір напою.

Важливі навіть нюанси температури

Дослідження довели, що час і температура заварювання чаю вкрай важливі для властивостей напою, який ми в підсумку отримаємо. Саме ці умови вирішують, принесе отриманий напій користь чи шкоду.

У 2019 році китайські вчені в своїх дослідженнях вперше приділили увагу температурі і часу заварювання зеленого чаю (раніше дослідження чаю проводилися без урахування впливу температурних і тимчасових умов на зразки). З'ясувалося, що ідеальний чай, заварений водою 95° і настояний 10 хвилин. Вже через 30 хвилин відбувається зміна просторової формули катехінів чаю, що впливає на його властивості. В результаті один і той же напій, з одного і того ж чайника, може принести як користь, так шкоду — залежно від того, як довго він настоювався.

А що з холодною кавою?

У приготованій каві з часом відбуваються такі ж хімічні перетворення молекул і зміни їх властивостей, як і в чаї, зазначають експерти. Тому якщо кава була зварена напередодні, то вранці наступного дня вона навряд чи принесе багато користі.

Якщо ж до кави були додані молоко або вершки, ситуація стає ще небезпечнішою, — попереджають лікарі. Такі продукти досить швидко окислюються. Чим вища температура в приміщенні, тим швидше відбувається процес окислення і зростання небезпечних мікроорганізмів і бактерій в такій каві. Тому будь-які кавово-молочні напої і звичайну каву з молоком слід пити відразу після приготування.

Лікарі звертають увагу, що будь-яке тривале зберігання їжі і напоїв не робить їх здоровішими.

Источник