Українці забезпечили вихід у плей-оф на командному чемпіонаті світу з шахів

Шедевр і трагедія українських шахістів.

Два тури після старту командного чемпіонату світу з шахів,  який триває в Єрусалимі, принесли збірній Україні багато неприємностей. Щоправда, згодом з’ясувалося, що наші гросмейстери все ж таки забезпечили собі вихід до змагань плей-оф.

У третьому турі українці виступали проти збірної Піднебесної. Лідери нашої команди Василь Іванчук (чорними) та Кирило Шевченко (білими) досягли нічийного результату. Шевченко грав, мабуть, з найсильнішим представником китайців Ю Янцзи. 

 На двох останніх шахівницях також намічався нічийний рахунок. Причому, в обох випадках мали перемогти чорні. Андрій Волокитін упевнено переграв суперника і перейшов у виграшний ендшпіль. І далі він упевнено вів партію до перемоги, яка за оцінкою комп’ютера була виражена цифрою +11. Щоб ви розуміли, це означає, що шахіст третьої категорії має обігравати гросмейстера.

І раптом, на 56-у ході, львів’янин несподівано віддав туру за пішака. Невідомо, що йому примарилось, але після цього виграшна позиція одразу перетворилася на програшну. І через кілька ходів Андрій зупинив годинник.

А от Ігор Коваленко білими досягнув нічийного закінчення. але раптом став грати, як кажуть, під себе. Й за кілька ходів потрапив до програшної ситуації. Йому ж китайський шахіст подарунків не робив, а упевнено довів партію до перемоги. Отож, 3:1 на користь наших суперників. Французи зіграли внічию з іспанцями – 2:2, а збірна Нідерландів розтрощила команду ПАР – 4:0.  

В іншій групі збірна Індії перемогла азербайджанців, а узбеки взяли гору над американцями – з однаковим рахунком – 2,5:1,5. Зустріч Польща – Ізраїль закінчилася унічию – 2:2

У четвертому раунді на українців чекало ще одне нелегке випробування. Матч проти збірної Іспанії склався для нашої команди дуже важко. Іванчук вчетверте зіграв унічию без зайвих хвилювань. 

Коваленко вже з дебюту дістав чорними програшну позицію проти наддосвідченого Олексія Широва. І хоча колишній рижанин не найкращим чином реалізовував перевагу, але Ігор через брак часу теж припустився помилок і програв. 

Також Віталій Бернадський білими у рівній позиції раптом здійснив харакірі. Але не вбив себе на смерть, а сильно поранив. Проте, український гросмейстер буквально вчепився в позицію, й став відчайдушно тримати оборону. Й, у підсумку, перевів гру в закінчення з голим королем проти слона і крайнього пішака. Але слон чорних був не того кольору. Тобто ця позиція була нічийною. Цей результат і було зафіксовано.

А от Шевченко грав у своїй манері. Він не отримав білими в дебюті суттєвої переваги. Але поступово розгойдував ситуацію, і його суперник не витримав. На 34-у ході іспанець зупинив годинник. Це дало змогу нашій команді врятувати матч, а разом з тим – потрапити до серії плей-оф. Хоча завтра на наших шахістів чекає ще матч із командою Нідерландів. 

В паралельній групі американці поступилися Ізраїлю – 1,5:2,5. І це була третя поспіль поразка після перемоги в першому турі. Й ще одна велика сенсація – нищівний програш збірної  Індії від Узбекистану – 0,5:3,5. А збірні Польщі та Азербайджану зіграли внічию. Перед останнім туром турнірна ситуація така: Узбекистан -6, Азербайджан – 5, Індія та Ізраїль – по 4, Польща — 3, США — 2.

Останній тур командного чемпіонату світу з шахів, що проходить в Єрусалимі, здавалося б, нічого не вирішував для українських шахістів, які вже вийшли до чвертьфіналу. Проте, наші гросмейстери добирали собі суперника. Хоча, яка з команд протилежної групи є найскладнішою, важко було стверджувати.

Так чи інакше, але українці просто грали в шахи проти збірної Нідерландів. На другій шахівниці просто блискучу гру продемонстрував Кирило Шевченко. Чорними він розіграв староіндійський захист. Його суперник, Лукас Ван Форест, обрав досить отруйний варіант, який колись був на озброєні українських гросмейстерів Олександра Білявського та Олександра Черніна.

Але Кирило прийняв контрзаходи. Коли нідерландець необачно здійснив довгу рокіровку, Шевченко пожертвув пішака, проте дав дорогу своєму чорнопільному слону — той  став не слоном,  а справжнім левом. І хоча слон не зробив жодного ходу, але його тиск на позицію білих став вирішальним. І вже на 26-у ході білі склали зброю. Видатне творче досягнення київського гросмейстера.

На той момент виграшної позиції досяг уже і Василь Іванчук, який виграв ферзя за туру і фігуру. А Віталій Бернадський (білими) та Михайло Олексієнко (чорними) зіграли вже унічию.

Василь, маючи недолік часу, заплутався, проґавив ферзя і склав зброю. Це призвело до того, що матч закінчився унічию -2:2. І українці розподілили друге –четверте місця, а за додатковими показниками – четвертими. 

Інші матчі в нашій групі закінчилися так: Китай- Франція – 2:2, та ПАР –  Іспаніія – 0:4. Таким чином, становище команд стало таким – Китай – 7,   

У такій ситуації навіть пів-очка давали можливість Іванчуку та його команді стати другими. Та яка може бути нічия із зайвим ферзем. Але тут сталася чиста шахова трагедія. Василь, маючи недолік часу, заплутався, прогавив ферзя і склав зброю. 

Це призвело до того, що  матч закінчився внічию – 2:2. І українці розділили друге –четверте місця, а за додатковим показниками лишилися  чевертими. Інші матчі закінчилися так: Китай – Франція- 2;2, ПАР – Іспанія – 0:4. Таким чином становище команд стало таким: Китай – 7, Франція, Іспанія та Україна – по 4, Нідерланди – 3, ПАР – 0.

У групі «В» збірна США програла четвертий раз поспіль. Цузбекиього раз у команді Індії – 1:3. Лідер американців скандально відомий Ханс Німнен набрав лише 1,5 очка з 5. Програв дві партії білими, а чорними зробив три нічиї. Азербайджан обіграв Ізраїль – 2,5:1,5, тим самих відчепив господарів від подальших етапів. А узбеки зіграли внічию з поляками —  2:2. 

Таким чином перше -друге місця розділили азербайджанці та узбеки – по 7 очок (перші – узбеки), третьою стала збірна Індії – 6, четерте – пяте розділили поляки та господарі, але далі пройшли поляки. І останніми стали американці – 2.

У чвертьфіналі зустрінуться Узбекистан – Україна, Китай – Польща, Азербайджан – Франція, Індія – Іспанія. Треба сказати, що узбеки не найгірший варіант для нашої збірної.  Як на мене, гірше було зустрітися на цьому етапі з Індієї.

Отож, тепер – нокаут система!

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.

Фото: FIDE

   

Источник