РФ обговорить з ООН розблокування постачання добрив

РФ обговорить з ООН розблокування постачання добрив

Президент Росії Володимир Путіна та голова Уралкалію Дмитро Мазепін

Москва також має намір відновити роботу української ділянки аміакопроводу Тольятті-Одеса, наголосив Володимир Путін.

Росія перебуває в контакті з генсеком ООН щодо розблокування постачань добрив, а також опрацює відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса. Про це 23 листопада заявив президент Росії Володимир Путін на зустрічі з головою Уралхіму Дмитром Мазепіним, повідомляють росЗМІ.

Зазначається, що російський лідер підтримав прохання Уралхіму звернутися до ООН та Африканського союзу для розблокування 260 тисяч тонн добрив, що перебувають у низці європейських портів.

«Ви знаєте, напевно, що ми в контакті з генсекретарем ООН паном Гутеррішем, з відповідними структурами (…). Тому відповідна команда буде надана всім нашим колегам, щоб вони надали вам необхідну допомогу», — сказав Путін.

Він назвав неприйнятним блокування поставок добрив країнам, яким країна «яка готова поставити товар безкоштовно».

«Прямо зі мною зв’язувалися з цього питання лідери кількох африканських країн, які, звичайно, не розуміють, що відбувається, оскільки весь час йдеться про необхідність допомоги найбіднішим країнам», — наголосив президент РФ.

Як стверджує Мазепін, українська сторона висуває політичні вимоги для запуску трубопроводу Тольятті-Одеса. Він висловив сподівання, що питання щодо поставок аміаку можна буде вирішити в рамках зернової угоди.

«Там параметри, цифри відомі, обсяги зрозумілі. Виграш для всіх учасників цього процесу (від запуску аміакопроводу Тольятті-Одеса) теж зрозумілий. Ми з ООН теж попрацюємо, з колегами з організації. Подивимося, що з цього вийде. Ви мою позицію знаєте, я не проти, будь ласка», — запевнив Путін.

Нагадаємо, 14 листопада Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо створення механізму компенсації Україні збитків від війни, розв’язаної РФ.

У Кремлі документ про репарації Києву назвали «формалізацією пограбування російської держави».

Зеленський назвав умову транзиту аміаку з РФ

Джерело