Незвичайні явища природи на Хмельниччині – коли спостерігали полярне сайво

У Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї у серії публікацій «Незвичайні явища природи на Поділлі» розповіли про найнеймовірніше явище для наших територій ‒ полярне сяйво.

Насамперед, щоб зрозуміти, чому воно є унікальним для нашого регіону, зазначимо, що таке сяйво виникає за взаємодії сонячного вітру (потік протонів, електронів та ядер гелію) з магнітним полем Землі. Часточки потоку, збуджуючись, починають світитись. Колір сяйва залежить від складу атмосфери.

Через те що частки сонячного вітру, рухаючись вздовж силових ліній планети, переносяться в сторону полюсів, дане явище є характерним для високих широт. Проте під час підвищеної сонячної активності (сонячного шторму) його можна спостерігати й на територіях нижчих широт (за умов безхмарного неба й віддаленості від великих міст).

Так, вночі з 3 на 4 листопада 2021 р. спостерігалося слабке полярне сяйво рожевого відтінку у місті Коверець (Волинська обл.); 22 червня 2015 р. ‒ у Кривому Розі; вночі 21 листопада 2003 року ‒ на території Одеської області.

А що ж Хмельниччина?

За свідченням вченого зоолога Густава Бельке, який з 1838 по 1859 роки мешкав у Кам’янці-Подільському, 5 листопада 1848 року в небі над містом спостерігали північне сяйво. Наступного разу феєричну подію було зареєстровано в адміністративному центрі Подільської губернії напочатку лютого 1872 року, про що свідчить запис у праці голови статистичного комітету В.К.Гульдмана «Опыт географическо-статистического описания».

В ніч з 16 на 17 березня 2015 року житель села Хижники Хмельницького р-ну Хмельницької обл. Леонід Довгалюк, повертаючись додому, спостерігав полярне сяйво малинового кольору нечіткої форми, яке за 20 хвилин зникло. В той самий час даний феномен спостерігав і житель м. Тернопіль Павло Лотоцький, якому вдалося зробити фото незвичайної події.

Джерело