Різдвяний піст — що потрібно виключити з раціону і чим харчуватися

Чим же харчуватися в пост?

Для православних християн розпочався Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Що їсти в цей період, щоб харчування було повноцінним, інформує Ukr.Media.

Різдвяний піст передує Різдву Христовому, і мета тих, хто тримає його, — підготовка до цього свята. У пост раціон істотно змінюється, тому продукти, які ви споживаєте, повинні містити всі необхідні нутрієнти: білки, жири, вуглеводи. І якщо з вуглеводами і жирами проблем не виникне, тому що вуглеводи, це, наприклад, цілозернові продукти, фрукти, овочі, то білок знайти складно. Вся річ у тім, що тваринні продукти на період посту з раціону потрібно виключити. Чим же харчуватися в пост?

Продукти — джерела рослинного білка

Альтернативою продуктам тваринного походження служать бобові, і вони мають бути в пісному раціоні щодня — як джерело рослинного білка. Можна приготувати суп з додаванням бобових або гарнір. В якості закуски використовуйте, наприклад, хумус, який складається з нуту. Це трав'яниста рослина сімейства бобових. Молоко та молочні продукти можна замінити рослинним молоком. Добре, якщо воно буде збагачене кальцієм і вітаміном D.

Харчування в пост

Пам'ятайте, що харчування в пост має бути регулярним, ви не повинні відчувати сильне почуття голоду. У тих, хто дотримується посту повинні бути три основних приймання їжі і, якщо необхідно, перекушування. В основі пісного раціону бобові, цілозернові продукти, овочі, фрукти. Джерела рослинних білків і рослинного жиру — горіхи і насіння, про них теж забувати не варто.

Потреба в енергії

Часто буває так, що, відмовившись від продуктів тваринного походження, людина відчуває підвищення потреби в енергії. Це пов'язано з тим, що білкові продукти тваринного походження дають ситість на тривалий час. Є небезпека, що голод той хто дотримується посту буде вгамовувати якимись солодкими продуктами. Намагайтеся не допускати цього. Уникнути проблеми можна, якщо в раціон включити цілозернові продукти в достатній кількості.

Чим замінити солодощі і чому слід відмовитися від традиційних чаю і кави

Джерелами солодкого смаку можуть бути фрукти, сухофрукти. Традиційні чай і каву можна використовувати, але вони дещо знижують засвоєння кальцію і заліза. В пост у нас і так недостатньо джерел кальцію і заліза. Тому, якщо є така можливість, в цей період краще пити трав'яний чай або якісь фруктові напої, наприклад морси, компоти. Або пити чай і каву між прийманнями їжі, щоб вони не впливали на засвоєння нутрієнтів з продуктів, які складають основу раціону в пост.

Источник