У польському Лодзі розпочалася зустріч міністрів закордонних справ країн ОБСЄ

У польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Щорічна зустріч міністрів закордонних справ країн-учасниць ОБСЄ відбувається на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау. Участь у 29-му засіданні Ради міністрів ОБСЄ, яка проходить у відреставрованих будівлях колишньої електростанції, також бере глава європейської дипломатії, високий представник ЄС Жозеп Боррель. Україну на головній події року в ОБСЄ представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За даними МЗС Польщі, участь у зустрічі в Лодзі підтвердили кількадесят міністрів, зокрема глави МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі та Німеччини Анналена Бербок. З огляду на візит президента Франції Еммануеля Макрона до США, Вашингтон на зустрічі в Лодзі представлятиме заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Поруч з цим, вперше Рада міністрів ОБСЄ пройде без глави російського МЗС. Це пов’язано з рішенням польської влади не видавати візи російській делегації на чолі з сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представлятиме постійний представник рф при ОБСЄ, який прибуде з Відня. На рівні постійного представника буде представлена і білорусь.

Очікується, що питання триваючої загарбницької війни рф проти України буде в центрі уваги зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Після офіційного відкриття засідання Ради міністрів ОБСЄ із заявами виступлять глави МЗС країн-учасниць. Завершиться зустріч у п’ятницю спільною пресконференцію чинного голови ОБСЄ Рау, генеральної секретарки ОБСЄ Хельги Марії Шмід та глави МЗС Північної Македонії Буджара Османі, який у 2023 році перейме на себе функції чинного голови ОБСЄ в рамках головування країни в Організації.

Рада міністрів закордонних справ ОБСЄ – центральний директивний та керівний орган Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Вона є підсумковим заходом ОБСЄ високого рівня, який має на меті здійснити огляд діяльності Організації за рік та визначити стратегічні орієнтири на наступний рік.

Источник